© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

woensdag 22 februari 2017

Windows 10 vanaf vandaag een jaar lang gratis beschikbaar


Gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 10 kunnen met ingang van vandaag gratis upgraden naar Windows 10. Microsoft stelt het vernieuwde besturingssysteem een jaar lang kosteloos beschikbaar.
Het bedrijf hoopt zijn gebruikers (1,5 miljard in 190 landen, volgens Microsoft zelf) hiermee allemaal naar hetzelfde platform te brengen, dat daardoor aantrekkelijker wordt voor ontwikkelaars.

Herinnering uitwissen

En passant moet dit de herinnering aan Windows 8 zo veel mogelijk uitwissen. Dat besturingssysteem werd zo slecht ontvangen, dat veel Windows-gebruikers ervoor kozen om nog een tijdje door te gaan met Windows 7 (of zelfs het dertien jaar oude XP) en niet te upgraden naar 8. Eén van de dingen die terugkeert in Windows 10 is het startmenu. Veel gebruikers misten dit in Windows 8.1. 

Windows 10 werkt niet alleen op pc's maar ook op tablets en smartphones. Het is dus één besturingssysteem voor verschillende soorten apparaten. Wel ziet het er op elk platform iets anders uit.

Nieuw / vernieuwd: startmenu, spraakassistent en browser

Behalve het (vernieuwde) startmenu is ook spraakassistent Cortana beschikbaar in Windows 10. Deze feature was voor het eerst te vinden op tablets en smartphones en doet in de desktopversie nagenoeg hetzelfde, maar kan daarin ook foto's en documenten opzoeken.

Tegelijk met het besturingssysteem introduceert Microsoft een nieuwe browser genaamd Edge. Deze moet Internet Explorer op termijn vervangen, maar dat 'oude vertrouwde' programma is vooralsnog ook nog gewoon aanwezig in Windows 10.

Update 'voor je beurt' uitvoeren met tool van Microsoft


Wie niet kan of wil wachten op de update naar Windows 10, kan ook alvast zelf aan de slag: Microsoft heeft het benodigde iso-bestand online gezet. Het gebruik hiervan is gratis voor wie Windows 7 of Windows 8.1 al geïnstalleerd heeft.

Veel gebruikers hebben zich de afgelopen maanden aangemeld voor de update naar Windows 10, maar lijken deze vandaag (de dag van release) nog niet ontvangen te hebben. Dat is op zich geen verrassing: Microsoft rolt de upgrade geleidelijk uit om het systeem stabiel te houden.

Als eerste gaat die naar de deelnemers aan het Windows Insider-programma. Zij hebben de vroege versies van '10' de afgelopen maanden al uitgeprobeerd. Daarna werkt Microsoft de voorbestellingen chronologisch af.

Via de tool op de site van Microsoft kun je de upgrade dus alvast 'voor je beurt' doen.

Bron: NU.nl / Tweakers