© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

woensdag 22 februari 2017

Voorkom rugklachten


Rugpijn voorkomen en verzachten

Tips tegen rugklachten
De rug is een zwakke plek in menig mensenlichaam. En dat is niet zo gek: hij moet immers ongeveer tweederde van ons lichaamsgewicht dragen. De gemiddelde huisarts krijgt dan ook heel wat mensen met rugklachten over de vloer.
Ongeveer 80 procent van alle volwassenen krijgt wel eens met rugklachten te maken. In het overgrote deel van de gevallen gaat het om zogenoemde aspecifieke rugklachten. Dat betekent dat de pijn niet een duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft. Hoewel verrekkingen van banden of spieren vaak een rol spelen.

Verkeerde belasting

Rugklachten zijn meestal het gevolg van verkeerde belasting. Pijn kan ontstaan doordat u meer tilt dan uw rug kan verdragen. Hoeveel u kunt tillen, verschilt van persoon tot persoon. Zo zouden meisjes in de leeftijd van zestien tot achttien jaar zich tot een gewicht van maximaal 12 tot 15 kilogram moeten beperken.
Voor jongens van die leeftijd geldt een maximumgewicht van 15 tot 20 kilogram. Ook volwassen vrouwen kunnen maar beter niet meer dan dat tillen. Bij mannen ligt de grens bij ongeveer 40 kilogram.
Ook het eenzijdig en statisch belasten van uw rug kan tot pijn leiden. Dat betekent dat er langdurig een geringe kracht wordt uitgeoefend op uw rug. Zeker als u daarbij niet rechtop staat of het gewicht niet gelijk is verdeeld. Rugpijn kan tevens ontstaan door onderbelasting. Ook voor uw rug geldt namelijk: rust roest.
Zittend werk en weinig beweging zorgen voor een slechte doorbloeding. De spieren die uw wervelkolom in balans moeten houden worden slap, de kolom zelf wordt stijf en er treedt eerder botontkalking op.
Ten slotte bestaat er nog een fenomeen dat we psychische of emotionele overbelasting noemen. Als u niet goed in uw vel zit en uw spieren voortdurend aangespannen zijn, zelfs als u slaapt, kan ook overbelasting van uw rug ontstaan.

Voorkom rugklachten

  • Gebruik bij het tillen meer uw benen; uw rug wordt zo minder belast.
  • Houd bij bukken en tillen altijd uw rug recht en span uw buikspieren.
  • Houd de last die u moet tillen zo dicht mogelijk bij uw lichaam.
  • Draai nooit met uw rug terwijl u iets tilt. Dat kan de structuren in uw rug beschadigen.
  • Vermijd bewegingen en sportoefeningen waarbij u uw rug hol trekt.
  • Let op uw gewicht. Overgewicht schaadt.
  • Doe buik- en rugversterkende oefeningen om uw houding te verbeteren.
  • Zorg voor goed schoeisel bij het sporten.
  • Zit, lig of sta nooit lang in dezelfde houding.
  • Loop niet of zo min mogelijk op hoge hakken.
  • Gebruik een goede bureaustoel met een hoge, verstelbare rugleuning, kantelbare zitting en verstelbare armleuningen.
  • Slaap op een matras dat de natuurlijke positie van uw wervelkolom in stand houdt; zorg daarbij voor een harde onderlaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten