Een speciale nachtmodus op een smartphone kan ervoor zorgen dat je beter slaapt. De modus zorgt ervoor dat het telefoonscherm minder blauw licht uitstraalt, waardoor je biologische klok minder wordt verstoord.
Dit zegt Arthur Kurvers, neuroloog en somnoloog bij Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam. Kurvers: 'Van nature heb je ochtend- en avondmensen, maar door de opkomst van de smartphone zie je een verschuiving van ochtendmensen die avondmensen worden.'
Blauw licht activeert je lichaam
De biologische klok van mensen is voor een groot gedeelte afhankelijk van licht en dan met name licht in het blauwe spectrum. Niet alleen de zon straalt dit soort licht uit, maar ook beeldschermen. Indien blauw licht aanwezig is, wordt minder melatonine aangemaakt waardoor de hersenen moeilijker in slaap kunnen vallen. Bij de afname van blauw licht komt de productie van melatonine weer op gang, waardoor het lichaam zich voorbereidt om te gaan slapen. Overigens wordt melatonine ook als slaappil verkocht, maar dit kan bij verkeerd gebruik juist voor meer slaapproblemen zorgen.
Een speciale nachtmodus op je telefoon zorgt ervoor dat het beeldscherm vooral geel of oranje licht uitstraalt en dus minder blauw licht. Hierdoor heeft het scherm minder impact op je biologische klok. Volgens Kurvers werkt een nachtmodus op een smartphone vooral voor mensen die gevoelig zijn voor licht.
'Het beste is echter om ’s avonds überhaupt geen beeldschermen aan te zetten', aldus Kurvers. 'Ook als het licht minder blauw is, heeft het scherm nog steeds invloed op de biologische klok. Vooral als het scherm slechts twintig centimeter van je ogen is verwijderd.'
Ook Hein Leversteijn, KNO-arts bij Stichting Instituut voor Slaapgeneeskunde, geeft aan dat het beter is om voor het slapengaan geen laptop of smartphone te gebruiken. Leversteijn: ‘Bij slaap is het net als bij bijvoorbeeld sporten, de voorbereiding is heel belangrijk. Daarom kun je beter geen alcohol of koffie nuttigen na je avondeten en kun je beter je telefoon niet gebruiken.’ Een nachtmodus werkt volgens Leversteijn wel minder verstorend dan de normale instellingen van je telefoon.
Herstellen van de biologische klok
De techniek achter een nachtmodus is volgens Kurvers niet nieuw en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij lichttherapie. Mensen met slaapproblemen ten gevolge van een te traag lopende biologische klok worden daarbij 's ochtends blootgesteld aan zoveel mogelijk blauw licht. In de avond wordt dit juist vermeden, soms zelfs met behulp van een bril met oranje glazen. Daarmee filter je niet alleen schermlicht, maar al het omgevingslicht. Op deze manier wordt dan geprobeerd de biologische klok te herstellen.
Het is niet alleen het blauw licht dat een smartphone uitstraalt dat invloed heeft op je slaap, ook het lezen van berichten kan impact hebben. Hierdoor kan het druk in je hoofd worden, waardoor je minder goed slaapt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten