© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

woensdag 22 februari 2017

Beveilig uw smartphone


Tips: zo beveiligt u uw smartphone

Een smartphone is een kostbaar bezit. Los van diefstal van het fysieke toestel, is het ook mogelijk dat uw persoonlijke gegevens worden gestolen. Met deze tips kunt u dat voorkomen.
  • Gebruik een pincode
Het ligt een beetje voor de hand, maar we noemen hem toch maar: stel een pincode of (op enkele Android-telefoons) beveiligingspatroon in waarmee alleen u uw smartphone kunt ontgrendelen. Gebruik geen voor de hand liggende combinaties, zoals 1111 of 1234, en verander de code of het patroon (half)jaarlijks. Ook als uw toestel gezichtsherkenning of inloggen met een vingerafdruk toelaat, blijft deze vuistregel van kracht.
  • Shop alleen in officiële applicatiewinkels
Uw smartphone is net zo bruikbaar als de apps die erop staan. Voor Apple kunt u ze kopen in de App Store, voor Android via Google Play Store: beide applicatiewinkels hebben vandaag de dag meer dan een miljoen apps in de aanbieding. Via niet-officiële kanalen kopen is sterk af te raden. Hoe aantrekkelijk ze ook lijken, vaak bevatten die apps kwaadaardige software die uw telefoon kan infecteren.
  • Hou uw apps in de hand
Ook al zijn App Store- en Google Play-apps virusvrij verklaard, toch blijft alertheid geboden: een geïnstalleerde app kan bijvoorbeeld ook uw camera, microfoon, contacten of foto’s gebruiken zonder dat dat op het eerste gezicht verdacht lijkt. Let goed op bij de installatie, wanneer de app aangeeft tot welke onderdelen van je telefoon ze graag toegang wil. Vraagt een zaklamp-app plots toegang tot uw contacten of foto’s, breek dan liever de installatie af. Dat is verdacht!
  • Overweeg antivirussoftware
Mocht er toch zogenoemde malware op uw smartphone belanden, installeer dan een antivirusapp. Bekende namen zijn AVG, Avast, Avira en Norton. Sommige van die apps zijn gratis, andere betaald – maar dan krijg je er vaak nog extra diensten bij. In dit artikel helpen we u een antivirus-app kiezen voor uw smartphone.
  • Wees voorzichtig met gratis wifi
Een gratis wifinetwerk is mooi meegenomen. Maar houd in gedachten dat het in alle gevallen een onbekende verbinding blijft, en dat uw verkeer onderschept kan worden. Gevoelige transacties, zoals internetbankieren, kunt u toch beter doen via het 3G- of 4G-netwerk. Dat verzekert een rechtstreekse, veilige verbinding tussen uw toestel en uw provider.
  • Gebruik VPN
VPN staat voor ‘Virtual Private Network’ en zorgt ervoor dat uw internetverkeer wordt versleuteld. Maakt u toch gebruik van een onbekend netwerk, dan kunnen hackers uw verkeer in principe niet onderscheppen en kunnen websites moeilijker achterhalen vanuit welk land u surft. Zeker als u in landen verblijft die het niet zo nauw nemen met privacy of vrije meningsuiting, zoals Turkije, kan die extra beveiligingslaag nuttig zijn.
  • Tweedehands toestel? Reset alles naar fabrieksinstellingen
Koopt u een tweedehandse smartphone, zet hem dan terug naar de fabrieksinstellingen: daardoor worden alle persoonlijke gegevens van de vorige eigenaar gewist, samen met de door hem of haar geïnstalleerde apps. Ook als een toestel al ‘leeg’ lijkt, kunt u het maar beter resetten. U weet nooit of er nog iets is blijven hangen...
Bron: Knack

Geen opmerkingen:

Een reactie posten