© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

zaterdag 25 februari 2017

De beste vlogcamera

Steeds meer mensen gebruiken fotocamera’s om mee te vloggen. 

De eisen van een goede vlogcamera zijn anders dan die van een 

camera om foto’s mee te maken. Waar moet je op letten?vlogcamera


Wat is vloggen?

Met een vlog leg je het dagelijks leven vast met je camera. Er zijn allerlei manieren om dat te doen, en allerlei camera’s met verschillende specialiteiten. Bedenk je goed wat je met de camera gaat doen. Ga je hem veel thuis, of onderweg gebruiken? Moet hij in je zak passen, of mag hij ook groter zijn? Lees hieronder de belangrijkste punten om op te letten.

Canon powershotKantelbaar scherm

De belangrijkste vereiste bij het kopen van een vlogcamera is het kantelbare scherm, oftewel het selfiescherm. Zo kun je de camera op jezelf richten en tegelijkertijd zien hoe dit er op beeld uitziet.
 • Bij de meeste kleine camera’s klapt het scherm naar boven, zodat je boven de lens het beeld kan bekijken.
 • Bij grotere camera’s klapt het scherm vaak opzij, je ziet dan het beeld naast de lens.

Filmkwaliteit

Je wilt natuurlijk de mooiste beelden in je vlog hebben. Wij testten de camera’s op filmkwaliteit bij veel en weinig licht. We nemen ook de geluidkwaliteit mee en testen hoeveel last de microfoon heeft van de wind.

Gewicht en draagbaarheid

Wil je jezelf onderweg filmen? Dan zal je het scherm vaak kantelen en de camera op jezelf richten en loop je met een gestrekte arm. Dat kan na een tijdje flink vermoeiend worden. Let daarom ook op het gewicht van de camera.

Waar moet je nog meer op letten?

 • Batterij
  Als je de hele dag op pad gaat om te filmen kan de batterij van je camera snel leeg gaan. Een extra batterij kan dus handig zijn.
 • Statief
  Ga je vooral thuis filmen, dan kan een statief handig zijn. Het gewicht van de camera is dan weer een stuk minder belangrijk.
 • Geluidskwaliteit
  Wil je echt de beste geluidskwaliteit? Dan is het belangrijk dat je camera een microfoonaansluiting heeft. Je kan dan een betere, externe microfoon aansluiten. Alleen de grotere camera's hebben zo'n aansluiting, dus de camera is dan wel weer zwaarder.
Bekijk hieronder de door ons geteste camera's met een kantelbaar scherm die niet te zwaar zijn. Ben je lid van de Consumentenbond, dan zie je in de selectie alleen camera's die minimaal een 7.5 scoren voor videokwaliteit.  Zoek je een grotere camera waar je ook een externe microfoon op kunt zetten, bekijk dan deze selectie. Je kan natuurlijk ook zelf camera's filteren in onze vergelijker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten