© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

woensdag 22 februari 2017

Hoe houd je muizen uit je huis?



Hoe kun je muizen in huis voorkomen? En als je muizen hebt, hoe kom je (op een diervriendelijke manier) van ze af? Radar spreekt hierover met Marlon Mintjes, communicatieadviseur bij Milieu Centraal.
Je kunt merken dat je muizen in huis hebt als je keutels vindt of als voedsel is aangevreten. Soms hoor je ze ook lopen. Muizen kunnen ziekten verspreiden via urine en ontlasting.

Voorkomen is beter dan genezen

Wellicht ten overvloede: voorkom dat muizen je huis aantrekkelijk vinden! Dan hoef je ook geen (dieronvriendelijke) manieren te gebruiken om van ze af te komen. 

Muizen zijn op zoek naar iets om op te knabbelen. Dit kunnen etensresten zijn, maar ook bijvoorbeeld elektriciteitskabels. Om muizen te voorkomen is het dus van belang dat je huis schoon is en dat vuilnis en kabels goed zijn opgeborgen en weggewerkt, zodat muizen niks te eten hebben en nergens een nestje kunnen maken.

Zorg er ook voor dat deuren en ramen goed aansluiten; muizen hebben namelijk maar een halve centimeter nodig om ergens door te kunnen. 

Verder zegt Mintjes dat je moet letten op vogelvoer in de tuin: ‘Het overmatig voeren van vogels kan ongedierte (bijvoorbeeld muizen) aantrekken en zorgt voor de verspreiding van ziektes.’

Mochten de muizen ondanks de voorzorgsmaatregelen zich toch in je huis geïnstalleerd hebben, dan zijn er verschillende manieren om van ze af te komen. Wanneer muizen niet snel gevangen of verjaagd worden kunnen ze binnen een korte tijd een grote groep vormen; ze leggen namelijk snel en veel jongen. Merk je dat je muizen hebt? Wees er snel bij!

Muizenval

De bekendste manier om muizen te vangen is wellicht de klassieke muizenval. De Dierenbescherming geeft voorkeur aan ‘goed geplaatste, professionele, slagkrachtige klemmen met inloopstuk voor de juiste positionering (zodat wordt voorkomen dat dieren met staart of poot in de klem terecht komen)’.

In de val leg je eten dat de muis lekker vindt. Als het diertje dat probeert te pakken wordt het gevangen door de klem. Wat voor eten je het beste kunt gebruiken, is volgens Mintjes een goede vraag. ‘Het is vaak een kwestie van uitproberen. Pindakaas komt vaak voorbij, maar ook chocola, droogvoer voor honden of katten, chips, harde koeken, zonnebloempitten en paranoten kunnen werken. Over de geschiktheid van kaas verschillen de meningen.’

Muizenkooi

Naast de val is er ook een muizenkooitje. Als je hier iets lekkers neerlegt en de muis komt daarop af, dan zit het beestje vast in een kooi. Deze kooi heeft enkel een ingang en geen uitgang, waardoor de muis er niet meer uit kan. Mintjes zegt hierbij wel dat je de kooitjes vaak moet controleren, omdat de muizen stress kunnen krijgen. Je kunt de muis ergens anders vrijlaten, bijvoorbeeld in het bos. ‘De kans is klein dat muizen terugkeren, als zij daarbij door het territorium van andere muizen heen moeten. Een afstand van 100 meter moet genoeg zijn om terugkeer te voorkomen’, aldus Mintjes.

De kat

Van muizen afkomen kan het makkelijkst met een natuurlijke vijand van de muis: de kat. Naast dat een kat de muizen kan vangen, jaagt hij ze ook weg. De kat geeft een bepaalde geur af die muizen herkennen als gevaarlijk. De muizen zullen zich niet meer veilig voelen en zullen ergens anders heen gaan. Katten zijn echter geen garantie dat muizen jouw huis niet binnenkomen.

Ultrasoon geluid

Er zijn apparaatjes die ultrasone geluiden en trillingen verspreiden die niet hoorbaar zijn voor de mens, maar wel voor muizen. Het is de bedoeling de muizen hierdoor worden weggejaagd. Naar de werkzaamheid ervan zijn onderzoeken gedaan. Mintjes zegt dat daaruit blijkt dat deze apparaten niet erg effectief zijn. Onder laboratoriumomstandigheden was beperkt resultaat te zien, maar deze resultaten werden niet bereikt in de echte wereld. De ultrasone golven kun je vergelijken met de straal van een zaklamp: als er een doos, zak, kast of iets anders voor staat, is er alleen een schaduw en geen licht. Het heeft dus hooguit een heel lokaal effect.

Gif

Een andere manier om van muizen af te komen is met behulp van gif. Als de diertjes daarvan eten gaan ze dood. De Dierenbescherming raadt deze gifkorrels af, omdat deze methode stressvol en pijnlijk is voor de muizen, en bovendien slecht voor het milieu. De muizen overlijden gemiddeld ruim zeven dagen na vergiftiging en blijven al die tijd bij bewustzijn. De Dierenbescherming adviseert het gif alleen als laatste redmiddel in te zetten. 

Wil je het gif toch gebruiken, dan moet je bij het plaatsen ervan op een paar dingen letten. Ten eerste moet je het gif op plekken zetten waar de muizen veel lopen. Muizen lopen voornamelijk langs randjes, dus het is verstandig de gifdoosjes ook langs de randen te zetten. Daarnaast moet je erop letten dat kinderen niet in contact komen met het gif, dus zet het op veilige plekken. Als je vermoedt dat je kind of huisdier het gif heeft binnengekregen, raadpleeg dan de arts.

Lijmplank

Je kunt ook met behulp van lijm muizen vangen, met zogenoemde lijmplanken. Mede omdat deze manier totaal dieronvriendelijk is, aangezien de beestjes langzaam en pijnlijk sterven, is deze manie verboden. Je kunt lijmplankjes zelf maken, maar ook kant-en-klaar kopen. Wanneer de muizen over de lijm lopen, blijven ze vastplakken. Omdat ze niet weg kunnen zullen ze soms hun pootjes doorknagen en sterven. Het wordt dus aangeraden deze manier niet te gebruiken. 

Bron: Milieu Centraal / GGD Amsterdam / Dierenbescherming

Geen opmerkingen:

Een reactie posten