© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

woensdag 22 februari 2017

Onderweg je smartphone opladen? Pas op!


Let op: Laad je je telefoon weleens op via een openbaar oplaadpunt, bijvoorbeeld op het vliegveld, een festival of op het station? Wees voorzichtig: neem zelf een oplader mee of liever nog: stop een powerbank in je tas.
Je weet misschien al dat je voorzichtig moet zijn als je gebruik maakt van openbare wifi-netwerken. Wist je ook dat een draagbaar stopcontact waarin je je smartphone oplaadt  (zo eentje die je weleens ziet op het vliegveld of op een festival) een gevaar kan vormen?

Data uit je smartphone gehaald?

De aanbieder van zo'n publiek oplaadpunt zou data  - bijvoorbeeld sms'jes, e-mails en foto's - uit je smartphone kunnen halen. Daarvoor waarschuwt een cybercrime-expert op CNN.

De deskundige, Drew Paik, werkt bij een Amerikaans beveiligingsbedrijf. Hij deed een experiment op een conferentie in San Francisco. Hij zette daar draagbare oplaadpalen neer. Ruim 80 procent van de bezoekers plugde zijn apparaat in zonder zich af te vragen of het wel veilig was.

Oppassen met de kabel!

Hoe (on)veilig is het nu als je een publieke oplaadpaal gebruikt? Radar sprak met internetbeveiligingsexperts Jornt van der Wiel (Kaspersky) en Krijn de Mik (Fox-IT).
Het gevaar zit 'm volgens Van der Wiel in de opladers en bijbehorende kabels die er bij openbare smartphone-oplaadpunten vaak al in zit. Zo zouden gegevens van een smartphone kunnen worden gehaald. Zijn advies: neem je eigen oplader en kabel mee!
Is je batterij bijna leeg, en moet je echt die selfie maken, of dat WhatsAppje versturen? De Mik heeft 2 tips:
  • Neem dus je eigen kabel / oplader mee! Gebruik bij voorkeur een kabel die het uitwisselen van data blokt. Zo'n kabel geeft dan alleen stroom door en geen gegevens;
  • Gebruik een eigen powerbank. Een powerbank is een soort batterij die je thuis in het stopcontact oplaadt en die je onderweg aan je smartphone verbindt.

Laad je telefoon niet op via je pc!

Radar waarschuwde eerder al: laad je telefoon niet op via je pc. Als je je telefoon met een kabel verbindt aan je computer, om 'm op te laden of om bijvoorbeeld foto's over te zetten, dan kan er mogelijk kwaadaardige software worden ge├»nstalleerd.

Bron: Kaspersky / Fox-IT / Radar / Metro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten