© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

vrijdag 30 december 2011

Overgenomen van Tros Radars Colum: Niet dumpen, maar doneren!

Vandaag kreeg ik dit toegestuurd van Tros Radar.
Omdat ik hier volledig achtersta heb ik onderstaand artikel overgenomen voor dit blog.
Ik wens u alleen een heel fijn uiteinde en een gelukkig, gezond en heel liefdevol 2012 toe.
Maus
 
Gepubliceerd op 30-12-11
Als je niet geregeld opruimt en spullen wegdoet kan je huis snel op een kringloopwinkel gaan lijken, waar je je met moeite een weg baant tussen het opgestapelde bezit. Je weet dat er iets moet gebeuren, maar hoe? En waar moet je naar toe met al die spullen?
Twee vrouwen praten met elkaar over de verhuizing van een buurvrouw. Ik hoor: “Ja, wij willen ook wel kleiner wonen, maar dat kan niet, want we hebben teveel spullen.” Wat zielig, denk ik. Je zou er bijna medelijden mee krijgen: teveel spullen. Een ander durft om die reden geen bezoek of logees te ontvangen. Wellicht is het bij u niet zo erg, maar herkent u het probleem wel van overvolle kasten, niets meer kunnen terugvinden, struikelen en vallen over al die ‘leuke’ spulletjes. Zet dan bij de goede voornemens voor 2012 (afvallen, stoppen met roken etc.) ook een grote opruimactie.
Plan van aanpak
Maak allereerst een inventarisatie van het probleem. Een lijst kan genoeg zijn, maar nog handiger is om een plattegrond te tekenen van alle ruimtes die je onder handen wilt nemen. Teken daar ook afzonderlijke kasten in, omdat een (grote) kast opruimen soms al genoeg werk is voor uur of een dag(deel).
Begin met de eenvoudigste plek, bijvoorbeeld de wc, gang of balkon. Doe het stuk voor stuk. Ruim één plek helemaal op, voordat je aan de volgende begint. En ga van makkelijk naar steeds moeilijker ruimtes. Spreek  - als een ruimte helemaal klaar is - met jezelf af die ook zó te houden. Dus voordat je met een volgende ruimte begint, kijk je eerst of de vorige er nog helemaal naar wens uitziet.Gebruik een aantal grote dozen om alles wat het huis uit moet te sorteren. Eentje voor de papierbak, een doos voor familie of vrienden, één voor de vuilnisbak, voor de kringloopwinkel en... een twijfelbak voor alles waarvan je nog niet zeker bent wat je er mee aan wilt.
Een ruimte die klaar is streep je door op je lijst of geef je een mooi kleurtje op de plattegrond. Dit doe je om jezelf duidelijk te laten zien dat je iets bereikt hebt en dat je vorderingen maakt, dus om het moedeloze gevoel tegen te gaan dat je kan overvallen. Schrijf ook op hoeveel zakken, dozen of andere spullen de deur uitgaan. Bij mijn laatste opruimactie kwam ik op bijna dertig dozen en zakken, vooral papier en boeken, keukengerei en speelgoed.
Wees vrijgevig
Kringloopwinkels en rommelmarkten doen het op het moment erg goed. Er is bij een groeiend publiek grote behoefte aan bruikbare tweedehands spullen. Gebruik die winkels dit keer niet alleen om afgedragen, ouderwets spul te ‘dumpen’, maar doneer eens ruimhartig. In Engeland voert men succesvol actie om het publiek daartoe over te halen. Die actie heet: Don’t Dump, Donate! Een soortgelijk Nederlands initiatief helpt werkloze vrouwen aan een goede 'outfit', opdat ze meer kans maken bij sollicitatiegesprekken: Dress for Succes!
En vergeet al dat overtollige gereedschap niet. Gered Gereedschap is daarvoor is een prima bestemming: voor overtollig gereedschap, spijkers, schroeven, computers, naaimachines e.d. met honderden adressen door het hele land. Een vrijwilligersorganisatie die al jaren bijzonder goed werk doet om mensen in ontwikkelingslanden een nieuwe start te laten maken, als timmerman, metaalbewerker, naaister enzovoorts.
En voor ik het vergeet: een heel gelukkig en opgeruimd 2012 toegewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten