© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

maandag 5 december 2011

Vervolg winkelcentrum 't Loon

Heerlen vraagt steun voor ondernemers 't Loon

De gemeente Heerlen vraagt maandag bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werktijdverkorting aan voor personeel van Winkelcentrum 't Loon. Dat meldt wethouder Riet de Wit.

Heerlen
Door Stefan Gillissen
Met werktijdverkorting worden de ondernemers deels in de (personeels)kosten gecompenseerd. Het personeel van de Heerlense bedrijven blijft, als het ministerie instemt, waarschijnlijk het volledige loon ontvangen. "Ook voor de kleine zaken in 't Loon, met weinig of geen personeel, hopen we snel iets te regelen”, zegt De Wit (SP). "De nood is hoog; sommigen hebben ineens moeite om de huur of hypotheek te betalen. Helaas is de regelgeving voor hulp nogal complex, maar we gaan er alles aan doen.”
De Statenfractie van de PvdA heeft aan Gedeputeerde Staten gevraagd hoe de provincie gaat helpen. Wethouder De Wit heeft er alle vertrouwen in dat de provincie zal bijspringen. Maandag en dinsdag staan gesprekken met de ondernemers van 't Loon op het programma. Dan wordt meer duidelijk over de mogelijkheden voor financiële steun. Ook zal de verhuizing naar leegstaande panden in de stad worden besproken.
Maandag om 12.00 uur moet de Vereniging van Eigenaren (VVE) een sloopplan voor het onveilige gedeelte van het winkelcentrum (hoofdingang, parkeergarage en tien winkels) presenteren. De gemeente heeft in geval van nood een alternatief uitgewerkt. Haast is geboden, omdat de situatie met de minuut verslechtert. Dragende pilaren in het complex zijn al afgebroken. Paul 't Lam van de VVE wil niet inhoudelijk reageren. "In twee dagen moet een plan gemaakt worden waar je normaal twee maanden voor hebt. Maar we zien de noodzaak in en verschillen zeker niet van mening met de gemeente.”
Overigens zullen de sirenes van het maandelijkse proefalarm rond 't Loon zwijgen om 12.00 uur. Dit om te voorkomen dat mensen zich ongerust maken.
Lees de uitgebreide verslaggeving over 't Loon in de krant van maandag.
Tijd Gepubliceerd op: 05.12.11 07:00
Bron en © Limburgs dagblad. © Foto gem. Heerlen

Parkeergarage 't Loon

Gedupeerden 't Loon mogen spullen halen
Veertig winkeliers van het 'veilige' deel van winkelcentrum 't Loon en bewoners van de Homerusflat in Heerlen mogen zondag om 10.00 uur even terug om spullen te halen. De inventaris en koopwaar van de tien winkels in het deel dat op instorten staat, moeten als verloren worden beschouwd.
 Foto en © De Limburger
Dat maakte burgemeester Paul Depla zaterdag bekend.
Het onderzoek naar de compartimenten van 't Loon heeft een positieve uitkomst: de verschillende delen zijn nog steeds fysiek van elkaar gescheiden. Er lopen wel enkele verbindingen tussen de compartimenten, maar onderzoek heeft uitgewezen dat die bij instorting van het onveilige deel afscheuren. De veiligheid van de compartimenten waarin totaal veertig winkeliers huizen is niet in het geding.
Daar was twijfel over ontstaan toen een expert erop wees dat mogelijk in de laatste vijftig jaar verbouwingen hebben plaatsgevonden die niet op tekeningen staan. Dat blijkt niet het geval.
Echter het parkeerdek bij de Albert Heijn is verbonden met de hoofdingang, instorting dreigt. Het parkeerdek zal dus niet vrijgegeven kunnen worden.

Een gedeelte van de vloer van het instabiele deel in de parkeergarage is een halve meter gezakt en één kolom waar het complex op steunt is volledig los van het plafond. Instorten van het gedeelte van de parkeergarage onder de tien verzakkende winkels in niet te voorkomen, zegt Depla.

Om de kans op brand te minimaliseren is het gas richting winkelcomplex afgesloten. Ook de stadsverwarming staat uit: een van de voornaamste redenen waarom bewoners niet definitief terug kunnen naar hun appartementen.
Bewoners mogen wel even terug om spullen te halen. In een bijeenkomst voor bewoners die gelijktijdig met de persconferentie plaatsvond vertelde loco-burgemeester Riet de Wit dat de bewoners vermoedelijk over vier of vijf dagen weer terug kunnen, meldt bewoner Theo Ploeg.
De ondernemers die terug gaan mogen alles meenemen dat prioriteit heeft. Het gaat om verswaren en bestellingen.
Sloop van het wegzakkende gedeelte, begin volgende week,  is dringend gewenst. Depla: "Als dit was gebeurt met geopende winkels tijdens drukte rond kerstinkopen doen..." De gemeente heeft voor het geval dat de Vereniging van Eigenaren niet met een sloopplan komt een eigen sloopplan achter de hand.

De schade voor de tien winkeliers in het sloopgebied loopt in de miljoenen euro's. Hun spullen kunnen bijna zeker niet voor of tijdens de sloop worden weggehaald.

De burgemeester geeft aan dat geen duidelijkheid bestaat of de grond onder 't Loon tot rust is gekomen. ,,We weten bijvoorbeeld niet of dit het definiteve gat is, of het begin van een grotere verzakking." Het gat kent een diameter van vijf meter en is 50 centimeter diep. Deskundigen hebben berekend dat het gat mogelijk een diameter van veertig meter kan hebben.

Mensen die zorgen hebben over hun woning worden opgeroepen zich bij de gemeente te melden. Volgens de burgemeester is de veiligheid van alle panden rond 't Loon gegarandeerd.  
 
Tijd Gepubliceerd op: 03.12.11 17:37, laatste update: 03.12.11

Geen opmerkingen:

Een reactie posten