© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

donderdag 8 december 2011

2011-12-08 Al negen jaar problemen bij 't Loon


Negen jaar geleden waren er al problemen met scheuren in pilaren in de parkeergarage en spontane grondverzakkingen rond 't Loon in Heerlen. Dat blijkt uit een door de gemeente vrijgegeven logboek over de situatie bij het winkelcentrum.

Heerlen
Van onze verslaggevers
In 2002 zijn al drie pilaren in de garage onder 't Loon vervangen vanwege scheuren. In diezelfde tijd ontstond er plots een gat in de grond aan de rand van het winkelcentrum. En later bij grondboringen voor het mijnwaterproject bij het huidige APG ontstond een gat van 15 kubieke meter. Daarbij werd gedacht aan karstvorming - het ontstaan van holle ruimten door oplossing van de kalk - maar het is niet uitputtend onderzocht. Ook nu wordt karstvorming als de meest waarschijnlijk oorzaak van de problemen genoemd.
Van 2002 tot 2011 verzakte het parkeerdek van 't Loon 13 tot 18 centimeter, blijkt uit het logboek met correspondentie tussen onder andere gemeente, deskundigen, Vereniging van Eigenaren, ingenieursbureau W&N, Staatstoezicht op de Mijnen en Q-park.
Op 31 augustus schrijft de constructeur aan burgemeester Paul Depla dat in het verleden diverse keren problemen zijn geweest met scheurvorming in de kolommen van de parkeergarage. ,,Het was net of de fundering van de kolommen wilde verschuiven'', aldus deze notitie. Deze mededeling komt een dag nadat Q-Park opnieuw scheuren in kolommen heeft ontdekt. Ze worden met speciale hars gerepareerd. Op 7 september blijkt een kolom ,,volledig gescheurd'' en worden inderhaast de eerste stempels (stutten) aangebracht. Een dag later wordt het aantal stempels fors uitgebreid. Op 9 september krijgt Depla bericht dat injecteren met hars onvoldoende helpt. Dan blijkt ook dat in 2002 al drie kolommen vervangen zijn.
'Zwart gat'
Op 10 oktober is er een bespreking tussen onder meer het staatstoezicht, W&N, BWM, en beheerder MVGM waaruit blijkt dat het dek sinds 2002 al 13 tot 18 centimeter gezakt is. Vervormingen lijken te wijzen op een ,,zwart gat'', blijkt uit een verslag van deze bijeenkomst.
Het Staatstoezicht laat op 12 oktober weten zich zorgen te maken over het stutten. Het toezicht zegt een plotselinge grotere verzakking niet uit te kunnen sluiten.
Op 14 oktober stelt BWM vast dat er zeker 25 kuub zand is weggelopen. Op 17 oktober ontdekt BWM scheuren langs een betonnen balk, die vervolgens wordt gestut. Op 1 november blijkt uit een memo aan Depla dat een aantal kolommen in de parkeergarage is vervormd en deels ingescheurd. Op 29 november wordt een deel van 't Loon gesloten na de ontdekking van nieuwe scheuren in een kolom en het dek.
Tijd Gepubliceerd op: 08.12.11 00:03, laatste update: 08.12.11 13:28
© Limburgs dagblad/dagblad de Limburger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten