© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

woensdag 7 december 2011

Vervolg: Sloop deel winkelcentrum 't Loon van start

Winkeliers hebben van zondag tot gisteren, nog een deel van hun spullen uit de winkels mogen halen. Zoals de versvoorraad van de Jumbo. Echter de tien winkeliers, waarvan de zaken worden afgebroken zijn hun machines en voorraden volledig kwijt. Heel triest, juist in deze moeilijke tijd van recessie. Zie foto's van Wiel Palm (Limburgse mijnen). Voor de winkeliers is inmiddels een noodfonds van 3 miljoen bij elkaar gebracht.
Vanmorgen om zes uur is de sloop van een deel van winkelcentrum 't Loon  begonnen. Men zal zeven dagen per week werken van 's morgens zes tot 's avonds zes. Drienentwintig december moet alles klaar zijn. Mocht het noodzakelijk zij zal men zelfs vierentwintig uur blijven doorwerken.
© Maus Sturmer

HEERLEN (ANP) - Woensdag wordt begonnen met de sloop van een deel van het winkelcentrum 't Loon in Heerlen. Een tiental winkels en een belangrijk deel van de parkeergarage gaan tegen de vlakte, omdat ze op instorten staan door een verzakking.
De gemeente besloot maandag dat aannemer Beelen uit Harderwijk het bewuste deel van het winkelcentrum moet gaan slopen, omdat het langzaam maar zeker voorover helt. De operatie duurt uiterlijk tot 23 december.
Veertig andere winkelpanden en de ontruimde Homerusflat blijven gespaard, omdat ze zich in drie andere compartimenten van het pand bevinden. Omdat het winkelcentrum bestaat uit vier compartimenten, die bouwkundig los van elkaar staan, kan de sloop beperkt blijven.
© Limburgs dagblad/dagblad de Limburger Tijd Gepubliceerd op: 07.12.11 03:45


Deel 't Loon voor kerst weg
Het met instorten bedreigde winkelcentrum 't Loon in Heerlen maakt op vrijdag 23 december een doorstart met veertig zaken. De overige tien winkels in het onveilige deel van het complex, die al een week dicht zijn, worden vanaf woensdag gesloopt.
Heerlen © Door Monique Parren en Marcel de Veen
De bewoners van de Homerusflat, die het afgelopen weekeinde geëvacueerd werden, kunnen niet eerder dan daags voor Kerstmis terug naar hun appartementen.
Bij de sloop van de tien winkels, onder meer C&A en Bart Smit, gaat de complete inventaris verloren. Dat geldt ook voor de nog steeds gevulde geldautomaat van de SNS-Bank. Het slopen van dit deel van 't Loon moet op korte termijn gebeuren, omdat de situatie daar volgens burgemeester Paul Depla nog steeds zeer onveilig is. "Om verzakken en instorten van het complex te voorkomen, moeten we snel zijn."
De omgeving mag door niemand betreden worden. Het sloopkarwei wordt uitgevoerd door het gespecialiseerde bedrijf Beelen uit Harderwijk, dat gisteren al begonnen is met de aanvoer van zwaar materieel. Vanwege de instabiele ondergrond wordt gesloopt op afstand, met grijparmen. Op enkele tientallen meters van 't Loon wordt vandaag een werkplaats ingericht. De sloop begint woensdagmorgen om zes uur.

Gespecialiseerd bedrijf Beelen uit Amsterdam sloopt het deel van het winkelcentrum, zij zijn maandagmiddag al met zeer groot materieel onderweg naar Heerlen, zegt burgemeester Depla. Dinsdag wordt een speciale werkplaats voor de medewerkers van Beelen ingericht.
De betrokkenen zijn erg emotioneel en van slag, meldt Depla. De bewoners kunnen tijdens de sloopwerkzaamheden niet terug in hun huizen, concreet betekent dat zij tot en met 23 december niet in hun woningen terugkunnen. Motel Van der Valk is daarom ook geen optie meer, er wordt gekeken of mensen die niet bij familie/vrienden terechtkunnen, in gemeubileerde appartementen onderdak krijgen.
Voor de ondernemers wordt gezocht naar gepast onderdak. D'r Carnavalswierts bijvoorbeeld krijgt maximaal drie maanden tijdelijk een pand op de Woonboulevard. Kledingwinkel C & A verhuist tijdelijk naar het voormalig It's-pand aan de Geleenstraat in Heerlen.
Het is nog onbekend hoe duur de sloop zal zijn, die vraag is officieel ook voor de Vereniging Van Eigenaren, zegt Depla, zij geven opdracht tot sloop.
Bekijk ook de video van de voorbereidingen voor de sloop van een deel van 't Loon.
(Video: Dolf Conraads)
Tijd Gepubliceerd op: 06.12.11 00:03, laatste update: 06.12.11

RT @theoploeg: En het oudste winkelcentrum van Nederland heeft een eigen twitter-account @tLoonHeerlen. #tLoon
 RT @theoploeg: En het oudste winkelcentrum van Nederland heeft een eigen twitter-account @tLoonHeerlen. #tLoon Link
© Dagblad de Limburger/Limburgs dagblad Tijd Gepubliceerd op: 06.12.11 18:49

Geen kloon van ‘t Loon

Moeder Aarde heeft een verzakking. Nederlands eerste overdekte winkelcentrum, ’t Loon in Heerlen, staat op instorten. Hoe dat komt, weet niemand. Waarschijnlijk heeft het te maken met oude mijngangen. De bodem in dit deel van Zuid-Limburg is een emmenthaler die last heeft van gasophoping, vochtvorming en tektonische boertjes. Een wonder dat veel hier nog zo vast staat. Je moet positief blijven.
Een klap voor Heerlen, al is de beeldspraak misschien ongepast. Het is hier al een een hele kunst om de zaken bovengronds een beetje redelijk te laten lopen. Niemand zit te wachten op gedonder ondergronds. Het toverwoord is nu gecontroleerde sloop. Dat is lastig als ergens onder je voeten de aarde de polka danst. Bij gecontroleerde sloop moet je de zwaartekracht telkens een etage voor zien te blijven. Ongecontroleerde sloop ligt onze bestuurders van oudsher beter.
Rampen bieden ook kansen. Op puinhopen bloeien de mooiste bloemen. Kijk naar Lille, of Luik. Rotte en verkrotte steden, decennia lang. Op den duur gaat het verval ook in de hoofden van de mensen zitten. Tot zulke steden worden aangeraakt met het toverstokje van toparchitectuur. Magie verdrijft malaise. Bouw straks dus geen kloon van ’t Loon, maar een wereldwonder. Een derde juweel, na het stadhuis en ’t Glaspaleis. Geen geld? Onzin. Haal het. Dram iedereen suf, maak je gehaat. Als het niet lukt de centen voor de poorten van de hel weg te slepen, kun je het desnoods nog in Den Haag en Maastricht proberen.
Tijd Gepubliceerd op: 06.12.11 07:00
© Dagblad de Limburger/Limburgs dagblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten