© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

zaterdag 3 december 2011

2011-12-02 en 03 Verzakking winkelcentrum 't Loon te Heerlen

Zou een winkelcentrum ergens anders moeten sluiten, om welke reden dan ook, dan denk je 'wat erg', maar nu het zo dichtbij is raakt het dieper. Ik heb zelf naast 't Loon gewoond op de Muzenlaan. Er liggen herinneringen. ik moest na de dood van Berry, mijn man, daar met spoed naar toe verhuizen, dus kwam ik wat vaker in ’t Loon dan nu het geval is. Onderstaande artikeltjes uit de Limburgse dagbladen en van L1Nieuws en L1 radio-tv geven de ernst van deze situatie dagelijks weer. Om moeilijkheden te voorkomen is het copyright erbij vermeld. ik hou u op de hoogte en zal het artikel nog voorzien van mijn eigen foto's gisteren gemaakt.

 Depla: 'Verzakking 't Loon is realistisch'

Het is geen kwestie van weken voordat de constructie het begeeft. De verzakking van een deel van winkelcentrum 't Loon is realistisch, heel reeël. Dat zegt de Heerlense burgemeester Paul Depla over de situatie rond het winkelcentrum in zijn stad. Exacte gegevens over hoeveel het winkelcentrum de afgelopen uren is gezakt, zijn niet bekend. Rond het middaguur komt de gemeente Heerlen met details of er nog extra maatregelen volgen.
Het personeel van de vijftig winkels van 't Loon in Heerlen zegt heel erg bezorgd te zijn over de eigen toekomst. Dat liet de Heerlense loco-burgemeester Riet de Wit weten na een bezoek vanmorgen aan een bijeenkomst van het personeel in de Heerlense schouwburg.

© L1nws

Deel 't Loon wordt gesloopt

Een deel van winkelcentrum 't Loon wordt gecontroleerd gesloopt. Dat heeft burgemeester Depla van Heerlen vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Reden voor de sloop is de druk op de pilaren in de parkeergarage onder het winkelcentru,, die in de loop van vrijdag verder is gestegen. Om de onzekerheid rond een spontane instorting te voorkomen, gaat de gemeente over tot sloop.
De Vereniging van Eigenaren van 't Loon komt maandag om twaalf uur met een reactie. Daarna moet duidelijk worden wanneer begonnen wordt met de afbraak. De Vereniging van Eigenaren is het eens met sloopplannen van de gemeente.

De bewoners van de flat boven het winkelcentrum hoeven hun woning niet te verlaten. Vastgoedbedrijf NSI, eigenaar van de winkelpanden, vindt het een logische beslissing dat een deel van het winkelcentrum wordt afgebroken.

Schade
De gemeente Heerlen is nog bezig met onderzoeken hoe de schade afgehandeld kan worden. Er is contact gezocht met het ministerie of er deeltijd-WW kan worden ingesteld voor getroffen winkeliers. Eerder op de avond sprak burgemeester Depla met winkeliers uit 't Loon, omwonenden en andere mensen die betrokken zijn bij de situatie in het winkelcentrum.

Eerdere berichten over 't Loon>>>
vrijdag 02 december 22:32    © L1 Radio-TV

Flat 't Loon ontruimd

De 18 appartementen boven winkelcentrum 't Loon in Heerlen zijn ontruimd. De gemeente Heerlen heeft dat in de nacht van vrijdag op zaterdag besloten. Reden voor de ontruiming is twijfel bij de vereniging van eigenaren of de woonflat wel voldoende gescheiden is van het winkelcentrum. Een deel daarvan staat op instorten. Een deskundige gaf vrijdag aan dat de scheiding tussen het winkelcentrum en de flat in theorie klopt, maar dat het gebouw zo oud is dat je je moet afvragen of de werking van die scheiding in werkelijkheid nog wel zo effectief is.
De bewoners zijn ondergebracht in een hotel. Zaterdagochtend is er weer contact met hen.

Winkeliers mogen zaterdag niet hun panden binnen om spullen uit de zaak te halen, aldus burgemeester Paul Depla. Eerder was gemeld dat dit nog wel mogelijk zou zijn, maar omdat de gemeente de waarschijnlijkheid van een verzakking steeds groter acht, kwam ze op die beslissing terug.

Ook is de druk op de pilaren in de parkeergarage onder 't Loon vrijdag verder toegenomen. Het risico op een verzakking of instorting is daarmee groter geworden. Uit voorzorg is daarom besloten de bewoners te evacueren.

De bewoners zijn met behulp van politie, brandweer en ambulances overgebracht naar een hotel.
Meer over 't Loon >>
zaterdag 03 december 04:05 © L1 Radio-TV

Spoedoverleg over winkelcentrum 't Loon
In het gemeentehuis in Heerlen is vrijdagavond spoedoverleg gevoerd over de situatie rond winkelcentrum 't Loon. De persconferentie die voor half tien stond aangekondigd werd uitgesteld. Tijdens een eerdere verklaring liet burgemeester Depla weten dat er drie scenario's zijn voor het winkelcentrum. Dat zijn sloop, wachten of de bodem tot rust komt of wachten tot een deel van het complex instort.
Eerder op de avond werden omwonenden van het winkelcentrum geïnformeerd.

De berichtgeving over 't Loon is hier te volgen>>>
vrijdag 02 december 21:59 © L1 Radio-TV
Veel aanbiedingen voor hulp Heerlen
De gemeente Heerlen krijgt van alle kanten hulp aangeboden om de problemen rond de verzakking van een deel van winkelcentrum 't Loon op te lossen. Vaak zijn het bedrijven die bijvoorbeeld verhuizingen aanbieden. Uit andere Parkstadgemeenten komen aanbiedingen voor vervangende winkelruimte. Ook geologen komen met goede ideeën.
De gemeente is voor elk aanbod dankbaar, maar houdt zich aan een eerder opgesteld draaiboek en onderzoek.

Ingenieursbureau Van der Werf & Nass voert dat onderzoek naar de ondergrond onder 't Loon uit. Het bureau heeft de hulp ingeroepen van Duitse en Belgische deskundigen op het gebied van mijnbouw en geologie. Ook Geonius uit Schinnen is om advies gevraagd.

Meer berichten over 't Loon>>>
vrijdag 02 december 19:53 © L1 Radio-TV
Vrijdag 2 december: Oud-mijnopzichter over verzakkingen 't Loon
Alle schijnwerpers staan gericht op winkelcentrum 't Loon in Heerlen. Sommigen zien de muren al langzaam wegzakken. Maar in werkelijkheid staat het gebouw nog overeind. Om 21.30 uur geeft de gemeente Heerlen een persconferentie met de laatste stand van zaken.
Voormalig afdelingsopzichter Frans Thelen van mijn Oranje Nassau 1 komt praten over de mogelijke oorzaak van de verzakkingen. Het winkelcentrum is precies boven een beruchte mijngang gebouwd. Verder aan tafel Frank Akkermans, namens de Winkeliersvereniging. En bewoner en journalist Theo Ploeg. Vanuit zijn appartement dat onderdeel is van 't Loon twittert hij het laatste nieuws.

Presentatie: Jan de Koning.
vrijdag 02 december 16:44 © L1 Radio-TV
Depla: Drie scenario's voor 't Loon
De gemeente Heerlen onderzoekt of het gecontroleerd slopen van winkelcentrum 't Loon de beste oplossing is. Dat zei burgemeester Paul Depla van Heerlen tijdens een persconferentie vrijdagmiddag. Alle instanties die betrokken zijn bij het gebouw werken mee aan dat onderzoek. Dat komt er op korte termijn. Naast de optie van gecontroleerde sloop bestaat er ook een zogenoemd hoop-scenario waarin ervan uit wordt gegaan dat de grond onder het gebouw binnen afzienbare tijd tot rust komt. De kans dat dit gebeurt is de afgelopen dagen niet groter geworden, aldus Depla. Een derde optie is de grond zijn werk te laten doen en te wachten op het moment dat het winkelcentrum zelf instort.

De grond onder winkelcentrum 't Loon in Heerlen is nog steeds in beweging. De druk bij vier van zes pilaren van de parkeergarage stijgt en het gevaar op instorten is nog steeds zeer reëel. Voor alle zaken rondom de werkgelegenheid in het centrum komt er een apart aanspreekpunt.

Al het nieuws over de situatie rond 't Loon>>>
vrijdag 02 december 13:46 © L1 Radio-TV

Steun gemeente voor ondernemers 't Loon
Om ondernemers van met name kleinere zaken in winkelcentrum 't Loon in Heerlen te helpen komt er een apart loket. Dat ondersteunt vanaf maandag ondernemers van het winkelcentrum. Dat gebeurt vanuit het Werkplein Parkstad Limburg. De tientallen ondernemers kunnen bij het aanspreekpunt terecht voor deeltijd-WW voor hun personeel of voor regelingen in het kader van de Bijzondere Bijstand voor Zelfstandigen.
De 50 winkeliers in Heerlen zeggen vele miljoenen euro's schade te lijden als gevolg van de sluiting van winkelcentrum 't Loon donderdagavond. De grote winkelbedrijven zoals HEMA, C&A en Albert Heijn zeggen dat er echter geen ontslagen vallen. Volgens een woordvoerder van de winkeliers kunnen de grote bedrijven hun personeel onderbrengen in andere filialen.


'De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang', zei hij. De winkeliers praten op dit moment met de gemeente over aanvullende maatregelen. Het gebied dat is afgezet met dranghekken en waar een noodverordening geldt is aan het eind van de morgen groter gemaakt.

Leeghalen
Winkeliers van 't Loon in Heerlen krijgen vrijdag aan het eind van de middag te horen of ze spullen uit hun winkels kunnen halen. De tientallen winkeliers die donderdag in alle haast hun winkels moesten verlaten, konden niets meenemen. Namens hen heeft de winkeliersvereniging gevraagd of het mogelijk is persoonlijke spullen of andere goederen uit de winkels op te halen. Dat was door de noodverordening niet mogelijk.

NSI
Vastgoedbedrijf Nieuwe Steen Investments NSI uit Hoofddorp verwacht dat de sluiting van het winkelcentrum 't Loon in Heerlen amper gevolgen heeft voor zijn financiële resultaten. Het Heerlense winkelcentrum 't Loon vertegenwoordigt 1,5 procent van de vastgoed- en huurwaarde binnen NSI, zo meldde het bedrijf. NSI zegt dat schade aan panden en verlies aan huurinkomsten door de verzekering worden gedekt.

Al het nieuws over de situatie rond 't Loon>>>

vrijdag 02 december 12:28
Ook scheuren in flat tegenover 't Loon
De scheuren in de Residentie Schouwburg Oost, niet ver van winkelcentrum 't Loon in Heerlen, zijn oude scheuren.
Dat zegt de gemeente Heerlen Het gaat om scheuren in de gevel van het gebouw aan de Muzenlaan. Inspecteurs bekeken vandaag de scheuren en zeggen dat er geen verband is tussen de scheuren aan de Muzenlaan en de verzakking van het winkelcentrum.
vrijdag 02 december 10:38
Depla: 'Verzakking 't Loon is realistisch'
Het is geen kwestie van weken voordat de constructie het begeeft. De verzakking van een deel van winkelcentrum 't Loon is realistisch, heel reeël. Dat zegt de Heerlense burgemeester Paul Depla over de situatie rond het winkelcentrum in zijn stad. Exacte gegevens over hoeveel het winkelcentrum de afgelopen uren is gezakt, zijn niet bekend. Rond het middaguur komt de gemeente Heerlen met details of er nog extra maatregelen volgen.
Het personeel van de vijftig winkels van 't Loon in Heerlen zegt heel erg bezorgd te zijn over de eigen toekomst. Dat liet de Heerlense loco-burgemeester Riet de Wit weten na een bezoek vanmorgen aan een bijeenkomst van het personeel in de Heerlense schouwburg.
vrijdag 02 december 09:54

Geen opmerkingen:

Een reactie posten