© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

maandag 16 januari 2017

Weg met die slechte adem

Het blijkt dat maar liefst 1 op de 5 Nederlanders last heeft van een slechte adem. Bijna altijd is de oorzaak te vinden bij je tandvlees en/of je tong en dan specifiek door de bacteriën. 

Heel af en toe komt een slechte adem door hele andere aandoeningen, zoals door maag- of darmproblemen, diabetes of een ontsteking aan de holtes of luchtwegen. Maar de grote vraag is natuurlijk: wat kun je er aan doen?
Eerste klas verzorging voor je gebit
Het begint allemaal bij een goede mondverzorging, want vaak zorgen gaatjes en tandvleesontsteking voor een slechte adem. Deze kunnen ontstaan doordat bacteriën zich nestelen tussen de tanden en het tandvlees. Zorg dus dat je dit voorkomt door minimaal 2 keer per dag je tanden te poetsen, en 1 keer per dag te flossen. Maar laat ook je tandarts 2 keer per jaar je gebit controleren.
Poets je tong
In bepaalde landen is het de normaalste zaak van de wereld om niet alleen je tanden te poetsen maar ook je tong. Achter op je tong kan een witte/gele aanslag ontstaan, en die kan vies gaan ruiken wanneer deze in contact komt met de bacteriën in je mond. Dus neem direct je tong mee wanneer je je tanden aan het poetsen bent.
Drinken maar
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het praten over een slechte adem, maar speeksel helpt tegen een slechte adem. De legio enzymen die er in speeksel huisvesten zorgen ervoor dat de niet functionele bacteriën worden gedood. Om voldoende speeksel te kunnen produceren moet je dagelijks voldoende water drinken zodat de speekselklieren gestimuleerd worden.
Daarnaast kun je ook, nadat je iets hebt gegeten, je mond even spoelen met water. Hierdoor verwijder je een deel van de etensrestjes, die na het eten, zijn achtergebleven.
Eet kruiden
Kruiden als peterselie, kardemom en venkelzaad staan er om bekend dat ze antibacteriële bestanddelen bevatten. Je kunt ze ook wel een natuurlijke mondverfrisser noemen. Door er op te kauwen worden de bacteriën gedood en verdwijnt je slechte adem. Een neveneffect is doordat je kauwt de aanmaak van speeksel wordt bevorderd waardoor de bacteriën, die de slechte adem veroorzaken, worden gedood. Twee vliegen in één klap.
Als je alles hebt geprobeerd en je blijft een slechte adem houden dan is het tijd om langs je huisarts te gaan.
Bronnen: Slechteadem.nl en Women’s Health


Geen opmerkingen:

Een reactie posten