Mag je een product nog eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is?
Goede vraag! In deze rubriek gaat Plus op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: mag je een product nog eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is?
Stel dat je een dichte verpakking gehakt in je koelkast hebt liggen. De houdbaarheidsdatum is inmiddels verstreken, maar het vlees ziet er nog goed uit. Zou jij dat gehakt nog eten? Of moet het de prullenbak in?
Als je wilt weten hoe lang iets nog houdbaar is, kijk je waarschijnlijk eerst op de verpakking. Daar staat meestal een THT- of een TGT-datum. Wat wil dat zeggen?
Ten minste houdbaar tot: langer bewaren
THT betekent ten minste houdbaar tot. Deze aanduiding vind je op etenswaren die niet zo snel bederven. Het betekent dat de fabrikant garandeert dat het product tot de genoemde datum lekker smaakt en veilig te eten is. Is de datum voorbij dan kan de smaak, geur of kleur achteruitgaan.
Na het verstrijken van de THT-datum mag je een product nog gebruiken. Zeker als het om een product gaat dat je niet in de koelkast hoeft te bewaren, zoals pasta, rijst, meel, snoep, chocola of koffie, is het langer veilig te eten dan de genoemde datum. Groente in een gesloten conservenblik is zelfs jaren na de THT-datum nog eetbaar (maar misschien niet meer zo smakelijk).
Etenswaren en dranken met een THT-datum die je wel in de koelkast bewaart, bederven sneller. Bij deze producten – denk aan kaas, yoghurt, vleeswaren, eieren, gebak – geeft de THT-datum een goede indicatie tot wanneer je het nog kunt eten of drinken.
Staat ergens een verstreken THT-datum op, gebruik dan je zintuigen om te bepalen of je het nog kunt eten. Kijk of het product er normaal uitziet en bijvoorbeeld geen rotte plekjes, schimmel of klontjes heeft. Ruikt het muf of erg sterk, dan moet het toch de prullenbak in. Proef eventueel een klein hapje. Vies? Weggooien!
Te gebruiken tot: sneller opeten
TGT staat voor te gebruiken tot. Zo’n houdbaarheidsdatum staat op producten die wel snel bederven. Bijvoorbeeld vlees en vis, voorgesneden zakjes groenten, maaltijden uit het koelvak, vers vruchtensap. Deze producten zijn eetbaar tot en met de datum die op de verpakking staat, mits de verpakking nog dicht is.
Is de TGT-datum verstreken, dan zijn deze producten niet meer veilig te eten. Zelfs niet als ze er nog smakelijk uitzien en goed ruiken. In een zakje bamigroenten, pakje kipfilet of in gehakt kunnen al een dag na de TGT-datum bacteriën groeien waar je ziek van wordt. En die zie of ruik je niet.
Staat ergens een verstreken TGT-datum op, dan moet je het product dus weggooien.
Geen datum, wat dan?
Op sommige producten staat helemaal geen houdbaarheidsdatum. Deze ontbreekt bijvoorbeeld op ongesneden groente en fruit, aardappelen, brood, zout, kauwgom, suiker, azijn en drank. Bij zulke producten moet je op basis van het uiterlijk en de geur beslissen of het nog een dagje mee kan. Ziet brood of fruit er nog goed uit, dan kun je het nog eten.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
Bron(nen):
Het verschil tussen de THT- en TGT-datum
Geen opmerkingen:
Een reactie posten