© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

donderdag 5 januari 2017

Fabels en feiten over borstkanker

In Nederland wordt per jaar bij meer dan 13.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Het is daarmee de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Er bestaan echter nog veel misverstanden over borstkanker, waardoor sommige mensen zich onnodig zorgen maken. Hieronder de feiten en fabels op een rij.

Borstkanker is altijd dodelijk
Fabel
Hoewel vrouwen inderdaad kunnen sterven aan borstkanker, overleven de meeste vrouwen deze ziekte. Driekwart van de vrouwen in Nederland, die de diagnose hebben gekregen (77%), is na 10 jaar nog in leven. De kans dat een vrouw met borstkanker na 5 jaar nog in leven is, is ongeveer 85%. De overlevingskans is het hoogste, wanneer de borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt (94%), en het laagst bij een uitgezaaide ziekte (9%).
Hoe groot de individuele kans is om borstkanker te overleven, hangt van verschillende factoren af. De belangrijkste zijn:
• Soort borstkanker.
• Grootte van de tumor.
• Wel of geen uitzaaiing naar de lymfeklieren.
• Wel of geenuitzaaiingen op andere plaatsen in het lichaam.
• De leeftijd.
Elke vrouw heeft een kans van 1 op 8 dat ze borstkanker krijgtFeit
In Nederland bestaat de kans van 1 op 8 dat een vrouw borstkanker krijgt, echter deze kans is wel afhankelijk van je leeftijd. Het risico stijgt namelijk naarmate je ouder wordt. Voor een vrouw van 30 jaar, is de kans op borstkanker voor de komende tien jaar 1 op de 192. Een vrouw van 50 jaar, heeft een verhoogde kans op borstanker: namelijk 1 op de 35.
Vrouwen met grote borsten hebben meer kans op borstkankerFabelDe grootte van de borsten heeft geen invloed op de kans om borstkanker te krijgen. Borstkanker komt wel vaker voor bij vrouwen met dicht borstweefsel, dat wil zeggen borsten met veel klier- en bindweefsel, en in verhouding weinig vet.  De samenstelling van het borstweefsel is voor een groot deel erfelijk bepaald. De dichtheid van het borstweefsel neemt vooral af na de menopauze, net als door het krijgen van een kind.
Mannen kunnen ook borstkanker krijgenFeitVeel mensen weten niet dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Maar net als vrouwen, kunnen mannen op iedere leeftijd borstkanker krijgen. Het vaakst echter op de leeftijd tussen 60 en 80 jaar. Jonge mannen met borstkanker komen gelukkig een stuk minder voor, met maar enkele gevallen per jaar. Jaarlijks krijgen ongeveer 100 mannen borstkanker.
Beugels in bh’s veroorzaken borstkankerFabelEr wordt wel eens gezegd dat beugels in bh’s de lymfecirculatie zouden afknellen. Met als gevolg dat er borstkanker zou ontstaan. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Iedereen kan dus gewoon een bh met een beugel dragen.
Bewegen verkleint de kans op borstkanker
FeitHet is aangetoond dat bewegen, en dan minstens 5 dagen per week minimaal een half uur, het risico op borstkanker verlaagt. De kans dat er borstkanker ontstaat bij vrouwen die lichamelijk actief zijn, ligt lager dan bij vrouwen die niet actief bewegen. Onder bewegen vallen niet alleen lichamelijke activiteiten zoals sporten en fietsen, maar ook tuinieren en allerlei verschillende huishoudelijke activiteiten. Helaas geeft dagelijkse beweging geen 100% bescherming tegen het krijgen van borstkanker.
Een knobbeltje in de borst is altijd borstkanker
Fabel
In je borsten kunnen altijd onregelmatigheden voorkomen. Vaak zijn dit kliertjes waar bindweefsel omheen zit. Het borstklierweefsel verandert ook nog eens gedurende je cyclus. Dus een knobbeltje in je borst is echt niet altijd borstkanker. Bij 80% van de vrouwen die gezien worden op een mammapoli is de afwijking goedaardig. De meest voorkomende goedaardige knobbeltjes in de borst zijn cysten, klierweefsel en fibroadenomen. Wanneer je je zorgen maakt over wat je in je borst voelt, ga dan naar je huisarts voor een onderzoek.
Het krijgen van kinderen op latere leeftijd verhoogt de kans op borstkankerFeitVrouwen die na de leeftijd van 35 jaar hun eerste kind krijgen, hebben inderdaad een (licht) verhoogde kans op borstkanker ten opzichte van vrouwen die op jonge leeftijd hun eerste kind krijgen. De reden hiervoor ligt aan de blootstelling aan vrouwelijke hormonen, en dan specifiek oestrogenen. Hoe korter de oestrogeenproductie, hoe kleiner de kans op borstkanker. Toch is dit geen reden om je zorgen te maken, want het krijgen van borstkanker hangt echt van meerdere factoren af.
Van deodorant kun je borstkanker krijgenFabelIn de diverse media gaan allerlei wilde verhalen rond dat je borstkanker zou kunnen krijgen door het gebruik van deodorant, die aluminium en/of parabenen bevat. Dit is echter wetenschappelijk niet bewezen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat parabenen en aluminiumzouten die je op de huid smeert, het borstweefsel kunnen bereiken en zo borstkanker veroorzaken.
Een vroege menstruatie en late menopauze verhogen het risico
Feit
De leeftijd waarop je voor het eerst je menstruatie krijgt en waarop je in de menopauze komt, verhogen inderdaad het risico. Wanneer de eerste menstruatie vóór je 12de optreedt, is het risico 30% hoger dan wanneer het na je 14de optreedt. Vrouwen die na hun 55ste in de menopauze komen, hebben een hoger risico op borstkanker dan vrouwen bij wie de menopauze vóór hun 45ste begint.  De beschermende werking van een vroege menopauze, kan worden toegeschreven aan het beëindigen van de functie van de eierstokken. Vrouwen bij wie op jonge leeftijd de eierstokken zijn weggehaald, hebben ook een verlaagde kans op borstkanker.
Borstkanker is altijd erfelijk
Fabel
In de meeste gevallen stelt men bij vrouwen met borstkanker geen erfelijke aanleg vast. Bij minder dan 20% van de vrouwen die borstkanker krijgen, speelt erfelijkheid een rol. Een vrouw met een eerstegraadsfamilielid met borstkanker heeft een ongeveer 2 keer verhoogd risico op borstkanker. Bij twee eerstegraadsfamilieleden met borstkanker, is het risico 3 tot 4 maal verhoogd. Een vrouw heeft nog hogere risico’s, als ze familieleden heeft bij wie zich op jonge leeftijd borstkanker ontwikkelde in beide borsten.
Stress en negatieve emoties kunnen borstkanker veroorzaken
Fabel
Veel mensen denken dat stress kanker kan veroorzaken. Uit vele onderzoeken, die gedaan zijn naar de relatie tussen stress en het ontstaan van kanker, blijkt tot nu toe dat er geen relatie bestaat.
Bronnen: umcutrecht.nl en borstkanker.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten