© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

zondag 15 januari 2017

Duizenden de dupe door verdwijnen cannabisolie uit zorgverzekering Het grootste onrecht. Al deze mensen vallen straks weer terug op dure medicijnen

Cannabisolie, of wietolie, is een medicijn dat gebruikt wordt door 5000 mensen die lijden aan chronische pijn. Het medicijn, dat 45.000 keer per jaar wordt uitgegeven, is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en zat vorig jaar nog in de zorgverzekering. Vanaf 1 januari 2017 wordt het medicijn niet meer vergoed. Patiënten die het medicijn gebruiken draaien nu zelf op voor de kosten van meer dan €2000 per jaar. 

Duizenden gedupeerden door verdwijnen cannabisolie uit zorgverzekering. 

Help mee om dit onrecht te bestrijden. Klik op mijn Facebook en deel dit bericht. https://www.facebook.com/maussturmer

en laten we eindelijk samen vechten tegen nog meer onrecht en geldverspilling in de zorg.

 
Hoe werkt cannabisolie?
Medicinale cannabis wordt gebruikt door mensen met rugpijn en reuma, maar ook mensen met psychische of psychosomatische klachten ervaren verlichting als zij het middel gebruiken. Zij ervaren vrijwel geen bijwerkingen. Cannabisolie wordt via druppels onder de tong gebruikt.
'Werking niet wetenschappelijk bewezen'
Het Zorginstituut Nederland adviseert minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de kwaliteit, toegang en betaalbaarheid van het basispakket. Zij stelt dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat het gebruik van medicinale cannabis bij bepaalde aandoeningen werkzaam, effectief en veilig is. Die beoordeling is al in 2003 gemaakt en sinds dat jaar zit het medicijn niet in het basispakket. Medicinale cannabis kan niet kan worden beschouwd als rationele farmacotherapie en daarom valt het niet in het basispakket van de Zorgverzekeringswet. 
Vergoeding verschilt per verzekeraar
Het Zorginstituut heeft begin 2016 wel een check van wetenschappelijke publicaties over medicinale cannabis gedaan. Aangezien het wetenschappelijk bewijs niet wezenlijk is verbeterd, heeft het Zorginstituut haar bestaande standpunt herbevestigd. Enkele zorgverzekeraars vergoedden medicinale cannabis wel tot 1 januari 2017. Dat komt omdat zij dat voor eigen rekening of in de aanvullende verzekering deden. 
Overheidsinstanties spreken elkaar tegen
Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is een zelfstandig onderdeel van het ministerie van VWS. Zij stellen in hun brochure voor patiënten dat er 'voldoende wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn die aantonen dat cannabis werkt'. Volgens het BMC zou medicinale cannabis werken bij onder meer pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij ruggenmergschade of MS. Ook patiënten met chronische pijn zouden baat hebben bij dit medicijn. Bekijk hier de hele lijst. Het vreemde is dus dat enerzijds het Zorginstituut stelt dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is terwijl het Bureau Medicinale Cannabis stelt dat het er wel voldoende wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn. Beide organisaties zijn overheidsinstanties.
Zilveren Kruis stopt met vergoedenZorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft rond de 900 verzekerden die gebruik maken van medicinale cannabis en daarvoor ook een vergoeding kregen tot 1 januari 2017. Verzekerden die al een toezegging voor vergoeding hebben vallen onder de nieuwe coulanceregeling die tot 1 juli 2017 geldt. 'De werking van cannabis staat al langere tijd ter discussie. Uit dit onderzoek komt dat de werking van medicinale cannabis niet voldoende gebleken is en heeft ons doen besluiten per 1 januari jongstleden medicinale cannabis niet meer te vergoeden', aldus een woordvoerder van Zilveren Kruis.
'Partijen moeten om de tafel'
Lisette Wijnkoop is farmaceutisch deskundige en gespecialiseerd in cannabis. Zij vindt dat de discussie omtrent de waarde van dit wetenschappelijk onderzoek anders uitgelegd kan worden. Ze verbaast zich over de uitleg van het ministerie en vindt dat het Zorginstituut Nederland en het Bureau Medicinale Cannabis om de tafel moeten gaan zitten. 
Coulanceregeling bij ONVZ dubbel zo lang
ONVZ, een andere verzekeraar, heeft ook verzekerden die cannabisolie gebruiken. Het gaat hierbij om ongeveer honderd mensen. De coulanceregeling bij ONVZ is een half jaar langer dan bij Zilveren Kruis, namelijk tot 31 december 2017. ONVZ merkt wel op dat de bekendmaking door het ministerie afgelopen december vrij laat is geweest. Voor de zorgverzekeraar is het niet mogelijk geweest om het medicijn op een andere manier mee te nemen in de verzekering.  
'We kunnen het niet betalen'
Rob Wilcke en Ben van der Horst gebruiken cannabisolie ten behoeve van pijnbestrijding. De kosten voor hun medicatie werden tot op heden vergoed vanuit de aanvullende verzekering bij Zilveren Kruis. Dit jaar vallen ze allebei nog tot 1 juli 2017 onder de coulanceregeling van Zilveren Kruis. Daarna moeten ze zelf de rekening betalen. De kosten voor cannabisolie bedragen in hun geval ongeveer 180 euro per maand. Op jaarbasis gaat het dan om een bedrag van 2160 euro. Mevrouw Wilcke geeft aan dat zij dit niet kunnen betalen. 'We leven van een AOW. Ik vrees dat mijn man in een hele andere situatie terechtkomt. Mijn man heeft zijn rug versleten, reuma, heeft blaaskanker en een hoge bloeddruk. Door de cannabisolie is de bloeddruk verlaagd.' Wil van der Horst is de vrouw van Ben van der Horst. Ben heeft een scheve ruggengraat, littekens van brandwonden en heeft last van depressies. Wil van der Horst: 'Zijn reguliere antidepressiva is met de helft afgenomen dankzij de cannabisolie.' De familie Van der Horst maakt zich zorgen over alternatieven, zoals morfine. Zij zijn bang voor de bijwerkingen. 'Een ander alternatief is dat we naar een pijnbestrijdingskliniek moeten vanaf 1 juli, maar dat kost veel meer tijd en moeite. Waarschijnlijk is het ook duurder.'

Mijn openbare commentaar op Facebook:
Schandalig, weer iets wat wij steeds meer nodig hebben om het leven leefbaar te houden, verdwijnt uit het ziekenfondspakket. Maar wel steeds meer betalen!!! En Schippers er maar vanuit gaan dat het niet helpt? Het helpt wel, maar daar heeft zij geen boodschap aan. Mevrouw Schippers, u moet zich diep schamen. Deel dit alsjeblieft allemaal, zodat we eindelijk eens in opstand komen tegen dit soort onrecht van iemand die misschien niet eens weet wat het betekent om altijd met pijn te moeten leven. 
Het wordt tijd dat mevrouw Schippers zich realiseert wat het allemaal voorkomt, maar daar kijkt ze niet naar. 
Kunt u mij zeggen mevrouw Schippers wat een uurtje pijnbestrijding kost? 
Heeft u weleens een enquete gehouden onder de mensen die dit middel gebruiken en ook gevraagd wat zij voorheen aan medicijnen hadden en wat dat kostte in vergelijking met cannabis? Heeft u mevrouw Schippers weleens de moeite genomen om die kosten te vergelijken?
Natuurlijk niet mevrouw Schippers. U spekt liever al die concerns die miljoenen aan onze medicijnen verdienen, is het niet?
Nu, als leek kan ik al zeggen dat al die mensen terug gaan vallen op dure medicijnen, pijnbestrijding etc. en dat gaat nog veel meer kosten aan ziektekosten. Bedankt mevrouw Schippers. Heeft u volgend jaar weer een reden om de ziektekosten te verhogen en ons uit te melken.


Per Janssen Politici zijn marionetten van de farmaceutische industrie, moet je ze dat kwalijk nemen?
Maus Sturmer-de Wit Ja dat neem ik ze heel kwalijk. Juist zij hebben een voorbeeldfunctie, echter wanneer het er op aan komt geven zij het slechtste voorbeeld. Wat weet zij van pijn in je lijf? Mocht dat wel zo zijn dan had zij dit middel allang genomen, want zij kan het betalen en voor ons gewone mensen is het net te duur. Dus slikken we weer dure medicijnen, want daar pikt zij ook een graantje van mee, al is het misschien niet in geld. Er zijn er genoeg die daarna een mooi baantje kregen aangeboden in de farmaceutische industrie.
Annette van Grondelle Oh, wat erg, het is te duur om zelf te betalen, dan zullen er toch weer mensen naar de koffieshop gaan voor een joint.
Maus Sturmer-de Wit Nee, ze gaan ook weer terugvallen op dure medicijnen alleen omdat zij de mensen die dit gebruiken niet de moeite waard vind om ze zelf te benaderen

Maus Sturmer-de Wit Ik heb dit ook op het Facebook gezet van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het werd niet rechtstreeks geplaatst, zal dus wel in de prullenbak verdwijnen. Echter wanneer ik als kleintje niet in opstand kom, gebeurd er helemaal niets. Dus help en deel. Laten we niet langer toekijken hoe steeds meer van ons wordt afgenomen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten