De gemeente Heerlen heeft van 30 augustus tot 30 november een logboek bijgehouden van de ontwikkelingen in en rond de parkeergarage van 't Loon. De weg naar sluiting en sloop.
© Door Wiel Beijer en Claire van Dyck
- 30 augustus - Adviseur bouwconstructies Jos Peeters van de gemeente Heerlen meldt: Op het einde van de middag telefonisch bericht ontvangen van een manager van Q-park dat er in de kolommen van de parkeergarage scheuren aanwezig waren … Ben er zelf direct naar toe gegaan om de situatie te bekijken. De scheurvorming was dermate dat ik de heer Van der Kroft (van Ingenieursbureau van der Werf en Nass- W&N - dat in opdracht van de Vereniging van Eigenaren onderzoek doet) 's avonds thuis heb gebeld en een afspraak gemaakt ter plaatse voor de volgende morgen, voordat de winkels open zijn.
- 31 augustus - Van der Kroft laat weten dat er in het verleden al diverse malen problemen zijn geweest met scheurvorming en dat de exacte oorzaak nooit is achterhaald. Gezien de afmetingen van de kolommen in relatie tot de belasting is het verantwoord om de winkels op te laten.
Burgemeester Paul Depla wordt door Jos Peeters geïnformeerd: Men had sterk de indruk dat de oorzaak toch in de grond moest zitten ... We hebben vanmorgen besloten dat de veiligheid voldoende was gegarandeerd om de bovenliggende winkels open te laten gaan. Ook zegt Peeters dat enkele grote scheuren al in april aanwezig waren. Diezelfde dag blijkt ook dat de Vereniging van Eigenaren namens de eigenaren Q-park Maastricht, NSI Hoofddorp (eigenaar winkelcentrum 't Loon) en Vereniging van Eigenaren appartementen, verantwoordelijk is voor het onderhoud.
- 2 september - Jos Peeters meldt aan de burgemeester dat een bedrijf begonnen is de pilaren vol te spuiten met een twee componentenhars. Dit is echter slechts 'reparatie tot een aanvaardbaar niveau' en zegt niets over de oorzaak van het probleem. Dus kans op herhaling.
- 7 september - Het bedrijf dat de kolommen injecteert constateert dat een kolom volledig gescheurd is. Nog die dag worden de eerste stempels aangebracht, die de zaak moeten stabiliseren. Een dag later pas wordt de gemeente geïnformeerd. Smeets Bouw gaat het stutwerk van het parkeerdek en de pilaren onder de winkels uitvoeren.
- 9 september - Jos Peeters meldt aan Paul Depla dat het injecteren bij enkele kolommen onvoldoende is. Deze kolommen moeten worden vervangen: het is echter nu zaak om eerst de oorzaak te achterhalen, zodat we niet achter een aantal jaren weer dezelfde ellende hebben. Die oorzaak zit hoe dan ook in de bodem.
- 16 september - Bewoners Homerusflat in 't Loon krijgen per brief uitleg over de scheurvorming en de werkzaamheden in hun parkeergarage.
- 21 september - De gemeente maakt duidelijk dat zij vanwege de veiligheid voor de omgeving nauw bij de gang van zaken betrokken blijft: Ingenieursbureau van der Werf & Nass is echter leidend en voert de regie.
- 27 september - Hoofd Bouw- en Woningtoezicht Jos Waltmans van de gemeente laat weten dat de parkeergarage veilig is gesteld: De deskunigen vermoeden dat mogelijk grondwaterstanden en mijngangen van invloed zijn op de bewegingen van de pilaren. De herstelwerkzaamheden moeten begin 2012 na afronding van het onderzoek starten. En: Ze verwachten hoge kosten.
- 28 september - Onderzoeksbureau BAS begint met het onderzoek naar de betonkwaliteit in 't Loon. Staatstoezicht op de Mijnen laat weten dat mijnschade verhaald kan worden bij Orange Nassau Energy, de opvolger van de Oranje Nassau Mijnonderneming. Mits in het verleden niet al eens mijnschade is verhaald.
- 10 oktober - Jos Peeters meldt dat het parkeerdek in de periode 2002-2012 13 tot 18 centimeter is gezakt. Hij merkt op dat in het verleden problemen zijn geweest met grondboringen bij het ABP (nu APG), waar fijn zand wegliep. Mogelijke oorzaak: door een breuk in de ondergrond kan er grond weglopen in een oude mijnschacht/pijler… Een mogelijk gevaar zou kunnen zijn dat een stuk grond in een keer afschuift naar beneden. Een goede oplossing wordt dan moeilijk, waarschuwt hij. Op plaatsen waar zich dit in het verleden heeft afgespeeld werd de bebouwing uiteindelijk gesloopt en de openbare ruimte andere ingericht.
- 12 oktober - Deze krant publiceert over de problemen in de parkeergarage van 't Loon. Q-park laat weten dat de situatie niet onveilig is.
- 12 oktober - Inspecteur Ilse de Vent van Staatstoezicht op de Mijnen laat weten niet helemaal gerust te zijn. Ze vraagt zich af of wat in Keulen is gebeurd – instorting gebouw stadsarchief – ook in 't Loon kan gebeuren
- 12 oktober - Ilse de Vent mailt aan Jos Peeters dat de kans groot is dat de oorzaak van de verzakking in de diepere ondergrond ligt: Het is dan ook niet uit te sluiten dat er een plotselinge grotere zakking optreedt… We zijn het dan ook niet eens met de brief van Van der Werf & Nass aan MVGM Vastgoedmanagement van 6 oktober 2011, waarin staat dat de veiligheid gegarandeerd is en dat monitoring daarom niet noodzakelijk is… Wij willen jullie daarom adviseren op korte termijn een partij in te schakelen die bekend is met het gedrag van de diepere ondergrond.
- 12 oktober - Jos Waltmans schrijft aan Paul Depla: De veiligheid is voorlopig voldoende gewaarborgd. Depla reageert dat hij uit de brief van Staatstoezicht concludeert dat het niet zeker is dat de veiligheid is gegarandeerd en wil duidelijkheid. Jos Waltmans: Belangrijk is om te constateren dat de veiligheid voldoende is en dat we tijdig in kunnen grijpen bij veranderingen. Voorlichter Frans van Neer: Tijd winnen en meer specialistisch inzicht krijgen in de materie zodat we een goed en gericht verhaal hebben. Goed voor onze betrouwbaarheid in onze rol en kerntaak veiligheid. Paul Depla mailt dat hij wil voorkomen dat de krant wellicht verkeerde conclusies trekt die voor veel onrust kunnen zorgen.
- 14 oktober - Jos Peeters: De onderstempeling wordt drie keer per week gecontroleerd door LSB. Naar schatting is er op dit moment zo'n 25 kubieke meter zand weggelopen. Ze verwachten maximaal 50 tot 100 kubieke meter te moeten opvullen.
- 14 oktober - Jos Waltmans: De schatting van de grootte van de luchtbel is ongeveer 25 tot 50 kubieke meter, de grootte van een slaapkamer, dus dat valt wel mee, maar deze moet wel gedicht worden om verdere zakking en daardoor plaatselijke instorting van dat deel te voorkomen. De oplossing is door middel van boortechniek van buiten uit onder verschillende hoeken via de Apollolaan deze luchtbel te dichten … Er is controle en de veiligheid is gewaarborgd. Theoretisch is er volgens de deskundigen echter altijd een kans dat er plaatselijk een snelle verzakking plaatsvindt, van ongeveer een halve tot een meter met een gedeeltelijke instorting. Maar dat geldt voor vele plekken in Heerlen en omstreken.
- 28 oktober - Er wordt gedacht aan karstvorming, het ontstaan van holle ruimten in de mergel door uitloging van de kalk. Jos Peeters: Tijdens de boorwerkzaamheden tbv het mijnwaterproject nabij het ABP is tijdens het boren een gat van circa 15 kubieke meter ontstaan. Ook het plotselinge gat in de grond aan de rand van 't Loon circa negen jaar geleden is nog niet nader verklaard door een andere oorzaak.
- 1 november - Het college besluit dat een aantal winkels in het betreffende gebied gedurende de boorwerkzaamheden moet worden gesloten vanwege een verhoogd risico. De veiligheid in het gebied is onder controle, nu rest de vraag wat er aan de hand is. Naast de scheuren in de betonnen pilaren is er ook een grote verzakking van de vloer van de parkeergarage ontdekt. In het verleden is de vloer ook al eens verzakt. De oorzaak van de verzakking ligt waarschijnlijk in de diepere ondergrond, er loopt ergens zand/grond weg.
- 7 november - Jos Waltmans: Met een mogelijk voorstel om eerst de bovenlaag te injecteren zodat het winkelcentrum geopend kan blijven gaat de professor Heitfeld (geoloog RWTH Aken) niet akkoord. Het risico is te groot … Jos Peeters vindt dat het allemaal te lang heeft geduurd en nog gaat duren. Hij wijst de VVE erop dat een nauwkeurige elektronische monitoring deel uitmaakt van de voorwaarden van de gemeente om 't Loon open te houden.
- 10 november - Akkoord over continu bemetingssysteem dat op 17 november moet werken maar vanwege een niet-werkende telefoonlijn is de meetapparatuur pas op 25 november operationeel.
- 22 november - Jos Waltmans: Helaas is er niemand die voor de volle honderd procent kan garanderen dat 't Loon op zich zelf constructief veilig is, maar samen met de getroffen maatregelen wel voldoende verantwoord veilig is.
- 22 november - Jurist Nico van den Ham van de gemeente in brief aan Jos Waltmans: Als ik burgemeester zou zijn, zou jouw advies mij niet gelukkig stemmen … Het is gevaarlijk of het is niet gevaarlijk.
23 november Paul Depla aan Jos Waltmans: Helder verhaal. Zo lang jullie – ondersteunt door adviezen van externe deskundigen – constateren dat de boel veilig is, hebben we volgens mij geen titel voor bestuursdwang, cq sluiten C&A.
24 november Jos Waltmans: Bij onzorgvuldigheid/grove nalatigheid kan een gemeente, tegenwoordig zelfs een ambtenaar persoonlijk aansprakelijk gesteld worden … De plicht om op tijd actie te ondernemen ligt primair bij de eigenaar/huurder. De gemeente treedt op in de vorm van bestuursdwang mocht de eigenaar/huurder uit eigen beweging niets doen of als er direct gevaar dreigt: beide is (nog) niet aan de orde … Het plan is om in januari te starten met de werkzaamheden en het hele traject gaat enkele maanden duren.
29 november Jos Waltmans: Tijdens dagelijkse inspectie zijn door Jos Peeters nieuwe scheuren geconstateerd in een gerepareerde kolomkop, het dek en een kolom. Tegelijk krijgen we van W&N het bericht dat de vervorming/spanning gemeten met de apparatuur van Osmos blijft oplopen en dat Tim Royakkers (MVGM) door Promiss is gebeld voor scheuren in de wanden.
Besloten wordt dit deel van 't Loon – tien winkels - onmiddellijk te sluiten.
Het vervolg is bekend.
Gepubliceerd op: 08.12.11 00:03, laatste update: 08.12.11 © Limburgs dagblad/dagblad de limburger.