© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

zondag 20 november 2016

Welke lichaamsgeluiden mag je niet negeren

Vreemde geluiden die we onbewust maken kunnen een signaal van je lichaam zijn dat er iets niet goed loopt. Wat betekenen bepaalde geluiden en wanneer mag je ze niet negeren.

Krakende of knakkende knieën
We kennen allemaal wel dat krakende of knakkende geluid wat uit je knieën kan komen wanneer je ze strekt. Vaak is dat niet ernstig maar er kunnen wel allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. Let in ieder geval op wanneer je naast dit krakende of knakkende geluid ook pijn in de knieschijf voelt. Want wanneer dit aanhoudt dan is het wel verstandig om even langs je huisarts te gaan. Een knakkend kniegewricht dat ook pijn doet, ontstaat namelijk over het algemeen niet vanzelf.
De achtergrond van het krakende geluid ligt in het feit dat het kraakbeen van de knieschijf een andere structuur krijgt, onder meer door natuurlijke slijtage. Een knakkende knie hangt dus samen met een beschadiging van het kraakbeen. Het is een van nature elastisch materiaal dat schokken opvangt en steun geeft aan weke delen. In de knie zorgt kraakbeen ervoor dat de afzonderlijke gewrichtsdelen gemakkelijk over elkaar glijden. Het krakende of knakkende geluid is vaak het resultaat van de pezen die over gewrichten knappen, vochtverplaatsingen die tot gasbellen leiden of gewrichten die een beetje verschuiven.
Oorzaken van een knakkende knie zijn:
• Artrose
• Reumatische aandoening
• Los botdeeltje in de knie
• Ontsteking door reuma
• Ongeval
• Sportblessure
Knorrende maag
Bij een knorrende maag denken veel mensen dat ze honger hebben. Een knorrende maag hangt wel samen met voedsel en een lege maag maar is geen teken dat je honger hebt. Wanneer je eet, komt het voedsel in je maag waar het gekneed en vermengd wordt met de inhoud van de maag, de spijsverteringssappen. Het kan zijn dat je maag gewend is om op bepaalde tijden voeding binnen te krijgen. Rondom dit tijdstip gaat je maag automatisch aan de slag en begint dan met kneden, ook al komt er helemaal geen voedsel binnen. Dit kneden met een lege maag veroorzaakt dat bekende geluid van een knorrende maag. Dit zijn dus de gassen die aanwezig zijn in de maag en die worden gekneed. Voedsel maakt dit geluid niet. Kortom, een knorrende maag is een teken van een gezonde spijsvertering en darmwerking.
Wanneer je last hebt van langdurig geborrel in je buik en daarnaast ook pijn of een opgezwollen buik, bloed bij de ontlasting, diarree of juist verstopping dan moet je even langs je huisarts.
Neusgefluit
Een fluitend geluid wat uit je neus lijkt te komen komt doordat de lucht langs een te smalle ruimte moet. De meest waarschijnlijke oorzaak is dat je verkouden bent. Doordat de slijmvliezen opgezwollen zijn heb je minder ruimte in je neus waardoor er een soort fluitgeluid kan ontstaan. Ook een allergie kan voor opgezwollen slijmvliezen zorgen.
Een andere reden kan zijn dat in het neustussenschot een opening is ontstaan. Oorzaken van deze opening kan zijn door:
• Neuspeuteren
• Het dichtstoppen van de neus met verbandgaas om bloedingen te stelpen
• Onjuist of overmatig gebruik van neussprays
• Een tumor
• Aandoeningen zoals syfilis en tuberculose
• Gebruik van cocaïne.
Zo’n perforatie van je neustussenschot kan leiden tot bloedingen en afscheiding uit je neus, waarbij soms een korstje rond de opening ontstaat. Wanneer de perforatie zich in het onderste deel van het neustussenschot zit dan ontstaat een fluitend geluid tijdens het ademhalen. Korsten en bloedingen kunnen worden behandeld met een neusspray met zoutoplossing en met antiseptische zalf. Hierdoor wordt het oppervlak nat en kunnen korstvorming en infecties worden voorkomen. Om het fluitende geluid als gevolg van de perforatie tegen te gaan, wordt onder plaatselijke verdoving een klein siliconenpropje in de perforatie gestopt om zo de opening af te sluiten. Of een chirurg kan dit met een operatie verhelpen.
Suizend geluid in je oren
Een zacht fluiten, zoemen, sissen, brommen of een ander geluid dat je hoort zonder dat er ook echt geluid buiten je hoofd is, wijst op tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen. Tinnitus komt van het Latijnse ‘tinnire’ dat rinkelen betekent. Eigenlijk is dit geen ooraandoening, maar is het feit dat je brein elektrische signalen als geluid interpreteert. Schade aan de binnenkant van je oor kan hiervan de oorzaak zijn.
Deze geluiden kan iemand constant of met tussenpozen horen en kan de ene keer hard zijn en de volgende keer zacht zijn. Ook kunnen de geluiden synchroon met de hartslag lopen. Tinnitus kan soms zo heftig zijn dat de iemand hierdoor moeite heeft met slapen. Het kan concentratieproblemen tot gevolg hebben en het kan leiden tot angst en prikkelbaarheid. Vaak gaat tinnitus ook samen met gevoelens van machteloosheid en neerslachtigheid. Al kan tinnitus bijzonder irritant en vervelend zijn, op zich zelf is het geen bedreiging van je gezondheid. De angst, boosheid en wanhoop staan vaak de acceptatie van het oorsuizen in de weg.
Klikkend kaakbeen
Het kaakgewricht ligt vlak voor het oor en bestaat uit een kaakkopje en een kaakkom met daartussen een kraakbeenschijf (de discus). Deze discus heeft de functie van stootkussen voor het opvangen van de kauwkrachten en zorgt ervoor dat de mond open en dicht kan.
Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mond maar een klein stukje open kan.
Naast knappen kan er ook een schurend geluid te horen zijn. Dit wordt ook wel slijtage genoemd. Slijtage geeft in principe geen pijn of problemen met bewegen. Als je kaak blokkeert of niet meer helemaal open of toe kan dan moet je naar je huisarts gaan.
Bronnen: OCON.nl, dieetvandaag.nl, medicinfo.nl, isala.nl en hoorzaken.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten