© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

woensdag 23 november 2016

7 Tips om zuinig te stoken

Alle ramen en deuren dicht en de verwarming dag en nacht op 20 graden? Voor wie er warmpjes bij wil zitten is dat niet het beste idee.
Tip 1
Zorg voor warme voeten!

Wie warme voeten heeft, merkt het nauwelijks als de thermostaat een graadje lager staat. Dat scheelt al snel 6% in de stookkosten. Beknibbel dus niet op een paar warme sokken of behaaglijke pantoffels.
Tip 2
Zet eens een raam open

De hele dag alles dicht zorgt voor vochtige lucht. En die is moeilijker warm te krijgen dan droge lucht. Dus hoe koud ook, af en toe een kwartier een raam open zorgt voor een prettiger klimaat. Pas wel op dat de lucht niet te droog wordt.
Tip 3
Thermostaat niet naar nul
De hele nacht doorstoken is in de meeste gevallen niet het beste idee, maar op nul zetten werkt ook niet. Dan duurt het de volgende ochtend veel te lang om de boel weer warm te krijgen. Mik op een graad of 16, dan hebt u niet al te veel energie nodig om de woning te verwarmen.
Bovendien kan het lonen om energieaanbieders te vergelijken en eventueel over te stappen. In samenwerking met Prizewize bieden we de mogelijkheid leveranciers met elkaar te vergelijken.
Tip 4
Houd de warmte binnen
Zorg ervoor dat u de warmte binnen houdt. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een brievenbusborstel of tochtstrips te gebruiken. Zo voorkomt u dat u onnodig aan het stoken bent.
Tip 5
Geen bank voor de verwarming
Zet geen bank voor de verwarming. Deze houdt de warmte tegen die anders goed verspreid zou worden door de ruimte.
Tip 6
Stook niet onnodig
Probeer geen onnodige ruimtes warm te houden. Een warme gang is natuurlijk prettig, maar wel zonde van de energie die het kost om deze warm te houden. Hetzelfde geldt voor slaapkamers. Het is doorgaans ook gemakkelijker om in een koude kamer te slapen dan in een warme.
Tip 7
Gebruik geen elektrische kachel
Een elektrische kachel verbruikt meer energie dan de centrale verwarming. Het gebruik van een elektrische kachel is dus slecht voor het milieu en voor uw energierekening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten