© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

donderdag 17 november 2016

Koude handen en voeten? Lees deze tips


Tips om koude voeten tegen te gaan


We hebben allemaal wel eens last van koude voeten. Sommige mensen hebben niet alleen buiten koude voeten maar zelfs binnen blijven hun voeten ijskoud. Vaak heeft dit te maken met een verminderde doorbloeding. Hoe kan dat eigenlijk en hoe wat kun je doen tegen koude voeten?
Oorzaak van koude voeten
Het hart heeft een pompfunctie en daarmee wordt ervoor gezorgd dat je bloed door je hele lichaam gaat. Om ervoor te zorgen dat het bloed overal kan komen, is er een uitgebreid netwerk van bloedvaten. Slagaders stromen van het hart af naar alle organen toe. De slagaders vertakken zich en worden steeds kleiner naarmate je verder van het hart af gaat. De hoofdfunctie van het bloed is het transporten van zuurstof en voedingsstoffen naar uiteenlopende weefsels in het lichaam en tegelijkertijd zorgdragen voor de afvoer van kooldioxide en andere afvalproducten uit de weefsels. Daarnaast regelt het bloed ook de lichaamstemperatuur.
Vanuit de benen is dat is nog niet zo makkelijk want het bloed moet dan tegen de zwaartekracht in terug stromen. De spieren in de benen schieten hierbij te hulp, elke beweging van de beenspieren zorgt dat er weer een kleine hoeveelheid bloed terugstroomt naar het hart. De aderen in de benen bevatten ook kleppen, zodat het bloed niet makkelijk kan terugstromen.
Mogelijke oorzaken van een verminderde doorbloeding:
• Spataderen
• Roken
• Diabetes
• Hart- en vaatziekten
• Acrocyanose
• Zenuwafwijking
• Hormonale veranderingen (PMS, overgang)
• Syndroom van Raynaud
• Schildklieraandoeningen
Wanneer je erg lang en vaak last hebt van koude voeten dan raden wij je aan om even langs je huisarts te gaan. Deze kan dan de eventuele onderliggende oorzaak opsporen. Voor de ’onschuldige’ koude voeten hebben wij een aantal tips om een rij gezet om er van af te komen:
Voldoende bewegen
Beweging is één van de beste remedies tegen koude voeten dus zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Als je met regelmaat beweegt dan zal dat jee doorbloeding bevorderen. Probeer elke dag een half uur te wandelen, wat vaker de fiets of de trap te pakken of een sport te beoefenen die je leuk vindt. Neem regelmatig pauzes als je veel bureauwerk doet en loop even naar een collega of naar het koffiezetapparaat. Ook kun je de voeten als je zit bewegen om zo de bloedsomloop te stimuleren.
Neem wisselbaden
Wisselbaden zorgen ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen en verwijden wat de bloedsomloop stimuleert. Voor een wisselbad houd je de voeten 2 tot 3 minuten in een warm voetbad, daarna 2 tot 3 seconden in koud water, vervolgens weer in warm, enz. Dit kun je zo’n zes tot acht keer herhalen, maar eindig altijd met het koude voetbad. Droog je voeten daarna goed af en doe warme sokken aan.
Gebruik vaseline
Smeer je voeten in met vaseline, voordat je gaat slapen of naar buiten gaat. Na het insmeren trek je een paar ruimvallende warme sokken er overheen aan. Vaseline isoleert, zodat je je eigen lichaamswarmte niet kwijtraakt.
Warm wrijven
Een andere manier om je doorbloeding te verbeteren is door de huid s’ ochtends voor het douchen met een sisal handschoen warm te wrijven. Maak met de sisal handschoen zachte ronddraaiende bewegingen en werk langzaam in de richting van je hart. Begin bij je rechterbeen en werk omhoog, doe vervolgens het linkerbeen, en de onderrug. Om het helemaal goed te doen bewerk je vervolgens je rechterarm, linkerarm, buik en borst.
Verwarm je voeten
Een kersenpitkussen is ideaal, je verwarmt het kussentje in de magnetron en legt het bij je voeten in je bed of op de bank. Het kussentje blijft een paar uur warm, waardoor je met heerlijke warme voeten in slaap kunt vallen. Een elektrisch verwarmd kussentje bij of op je voeten leggen werkt ook erg goed.
Draag wol of katoen
Draag dikke sokken van wol of katoen, of draag 2 paar dunne katoenen sokken over elkaar heen. Hier tussenin vormt zich dan een laagje warme lucht. Eigenlijk een soort warmtebuffer.
Zit niet met je benen over elkaar
Door je benen over elkaar te kruisen, belemmer je een goede doorbloeding van je benen. Door het over elkaar kruisen van de benen worden aderen afgekneld, en als dat te veel en te vaak gebeurt, wordt de terugkeer van de bloedstroom vanuit de benen naar het hart geblokkeerd. Naast koude voeten kan dit op de lange termijn spataderen veroorzaken.
Koop goede schoenen
Loop bij voorkeur op niet te krap zittende schoenen. De schoen moet een stevige hiel hebben, niet kunnen buigen in het midden, maar juist wel gemakkelijk bij de tenen. Kies liever voor leer dan voor kunststof. Niet-natuurlijke materialen koelen als het koud is namelijk sneller af. Ook door te lopen op hoge hakken kan de bloedtoevoer naar je voeten verminderen.
Masseer je voeten
Een voetmassage is ook een perfecte manier om je doorbloeding te bevorderen. Wanneer je gebruik maakt van een massageolie dan legt dit ook een dun isolerend laagje op de huid waardoor er minder warmte verloren gaat. Voor een optimaal effect is het advies om de olie vooraf wat op te warmen.
Stop met roken
Roken is slecht voor je hart en bloedvaten. Je bloedvaten vernauwen door roken. Vernauwde bloedvaten heeft als gevolg dat je last krijgt van een verminderde bloedsomloop. Het is dus een van de redenen waarom men een verminderde doorbloeding kan hebben.
Conclusie
Koude voeten ontstaan dus in ieder geval door een verslechterde doorbloeding. Dit kan allerlei oorzaken hebben; van hart tot lever, van zenuwen tot bloedvaten, van hormonen tot roken, van schildklier tot beknelling. Een eenduidige oplossing voor koude voeten en tenen is er niet en vaak is het een kwestie van verschillende dingen proberen.
Bronnen: WebMD, avogel.nl en neuropathie.nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten