© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

woensdag 19 december 2012

Begin vandaag nog met deze gouden regels en stop met deze 10 dingen. Het geluk lacht je toe.


Dit artikel op het Belgische Seniorennet was te belangrijk om het zomaar voorbij te laten gaan. We kunnen ons eigen geluk maken en misschien zijn deze grondbeginselen wel de weg tot jouw grote geluk. Kijk er naar en bekijk of jij er iets mee kunt. Er staat altijd wel een  stukje in dat jij of ik kunnen gebruiken. Het nieuwe jaar met goede voornemens komt er aan, maar waarom zou je vandaag al niet beginnen? Het is nooit te vroeg om jouw geluk te vinden. Wacht je en stel je uit, is het altijd te laat, dan komt afstel. Geloof me, ik begin vandaag nog met deze tien gouden regels onder de loep te nemen en toe te passen. Ook ik maak nog dagelijks fouten. U niet? Dan kan ik u hiermee niet helpen en mag u deze regeltjes gewoon in de prullenbak gooien. Maus.
DE TOVERFORMULE IS STOPPEN
Er is een toverformule om meteen gelukkig te zijn. Die heb je zelf in de hand. Stop met deze 10 zaken en het geluk lacht je toe.

1. De schuld geven
Mensen maken fouten. Punt
We durven wel iemand anders de schuld te geven voor onze problemen, maar denk eens goed na; misschien ben je zelf wel verantwoordelijk voor je eigen problemen! Neem die verantwoordelijkheid op je wanneer zaken mis gaan in plaats van anderen de schuld te geven.
2, Imponeren
Mensen vinden je leuk om wie je bent en niet omwille van je spullen.
Die mooie auto, dure merkkledij, nieuwe functie; allemaal mooi meegenomen. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom mensen je leuk vinden. Men vind je leuk om wie je bent, wat je uitstraalt en niet omwille van je spullen, tenzij je houdt van een oppervlakkige relatie zonder inhoud. Echte, ‘pure’ relaties daarentegen maken je veel gelukkiger. Ze ontstaan wanneer je stopt met op iedereen indruk te maken. Wees en blijf jezelf.
3. Vastklampen
Wanneer we onzeker of bang zijn, houden we vaak stevig vast aan wat of wie we kennen. Zelfs als we weten dat dit een slechte oplossing is.

Het maakt je niet gelukkiger, maar juist afhankelijk. Je wordt pas gelukkig als je uit je comfort zone durft te treden en datgene probeert te bereiken wat je écht zelf wil. Zelfs als dit niet lukt, zorgt het proberen er al voor dat jij je beter gaat voelen.
4. Onderbreken
Iemand onderbreken om je eigen zegje te doen, is ronduit onbeleefd.
Als je liever geen vijanden wilt maken, luister dan naar wat anderen te zeggen hebben. Focus op wat zij zeggen en stel vragen, zodat je hen goed begrijpt om in te kunnen spelen op hun woorden. Mensen zullen je dankbaar zijn dat je echt naar ze wil luisteren en zelf krijg jij er een gelukkig gevoel van.
5. Zeuren
Praat niet over alles wat verkeerd loopt, maar praat over wat je zult doen om de zaken beter te maken. Positief denken heet dat.
Blijven zeuren over die ‘rotdag’ of over alles wat momenteel misloopt in je leven, laat je niet beter, maar juist slechter voelen. Als er iets misgaat, verlies dan geen tijd met klagen. Gebruik die ‘klaagenergie’ om je situatie te veranderen en beter te maken. Tenzij je door verkeerde aandacht vragen altijd en voor eeuwig wilt blijven klagen. Geloof me. Je verliest er je vrienden door. Je blijft hangen in je slachtofferrol en wordt er op den duur ziek van.
6. Controleren
Controle over het leven van anderen, maakt de ander opstandig en ziek.
De enige die je echt kan controleren, is jezelf. Doe geen moeite om anderen te controleren, maar hou je bezig met je eigen doelen, dromen en opinies. Niet iedereen wil hetzelfde in haar/zijn leven als jij, dus leg je hierbij neer. Storen anderen jou zo erg met hun controlegedrag, ga dan op zoek naar mensen die ook jouw doel voor ogen hebben.
7. Bekritiseren
Kritiek leveren is makkelijk maar iedereen is nu eenmaal verschillend; niet beter, niet slechter, gewoon anders.
Accepteer juist de verschillen in plaats van jezelf steeds te focussen op de tekortkomingen van de ander. Zo krijg je juist van anderen – en ook van jezelf – een beter beeld.
8. Prediken
Denk niet dat jij alles beter weet, ook al ligt jouw lat hoger dan die van de ander.
Hoe hoger je op de ladder stijgt, hoe meer je denkt alles te weten. Hoe meer je anderen wilt vertellen hoeveel je weet. Maar is dat wel zo? Niemand houdt van een koppige wijsneus, dus laat het prediken maar achterwege. Je verliest er je familie en vrienden door. Het gelijk heeft altijd twee kanten.
9. Jammeren
Stop met jammeren en huilen, ga verder met je leven!
Leer van je fouten én van andermans fouten. Stop met jammeren en ga verder met je leven! Wanneer je iets slechts overkomt zie dit dan als een kans om er iets uit te leren dat je nog niet wist. Het verleden is je leerschool. Wanneer je denkt aan alles wat misging in je leven, weet je voor de toekomst bij een gelijkwaardig probleem beter wat te doen en handelen.
10. Angst en vrezen
Iedereen kent angst en vrees over wat wel of niet kan gebeuren. Over wat we niet kunnen. Wat we niet kunnen veranderen of over hoe anderen ons bekijken.
Het is makkelijker om bij moeilijke beslissingen te aarzelen, te wachten op het juiste moment of nog meer onderzoek te doen. Ondertussen vliegen de dagen, maanden en jaren voorbij. Gaan verloren zonder dat er uit pure angst beslissingen worden genomen. Laat je angsten niet overheersen en je tegenhouden van de doelen die je had of wilde ondernemen. Wat je wilt, wat je plannen ook mogen zijn, begin vandaag met de realisatie hiervan. Zet je angst opzij, het vernield je leven en houdt de mooie dingen tegen die je mag ervaren in je leven. Doe iets met je leven, voor je het weet ben je oud en grijs en kom je tot de ontdekking dat je niet echt hebt geleefd.
Bron: www.jobat.be, hier en daar aangevuld met de leerschool van mezelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten