© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

vrijdag 3 maart 2017

Laatste wil: een codicil of testament? Je laatste wil vastleggen? Een duur testament is niet altijd nodig.


In plaats daarvan kun je soms ook gratis zelf een codicil opstellen. Maar daar is niet álles mee te regelen.
Een codicil is een persoonlijk document waarin je een deel van je laatste wensen kunt vastleggen. We zeggen met nadruk ‘een deel van’, want voor het ‘vermaken’ van een onroerend goed of geldbedragen mag je bijvoorbeeld geen gebruik maken van een codicil. Dat kan alleen met een testament (zie het schema). Ook voor het aanwijzen van een executeur kun je géén gebruik maken van een codicil.

Gratis en flexibel

Een codicil kun je wel gebruiken voor het vermaken van de bepaalde inboedelgoederen en/of bepaalde lijfsieraden en kleding. Ze moeten dus per stuk genoemd worden. Een codicil is ook handig om wensen met betrekking tot de uitvaart vast te leggen. Het grootste voordeel van een codicil is dat het gratis is: je kunt het zelf opstellen en hoeft daarvoor niet naar de notaris. Bovendien is het flexibel: je kunt het op elk moment zelf aanpassen. Dat heeft ook nadelen, want hoe weten de nabestaanden dat je een codicil hebt? Bewaar het daarom bij de belangrijke documenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Let op

De brancheorganisatie van notarissen KNB wijst er bovendien op dat de kans bestaat dat als iemand het codicil vindt en de inhoud staat hem of haar niet aan, hij of zij het codicil makkelijk kan vernietigen. Indien er al sprake is van een testament, dan is daar natuurlijk ook een codicil aan toe te voegen. Let er bij het opmaken van een (nieuw) testament ná het codicil, op of het codicil nog steeds naar wens is. Als je dit niet doet, dan zal er in het nieuwe testament vaak automatisch van worden uitgegaan dat eerdere testamenten en codicillen vervallen.

Rechtsgeldig?

Een codicil heeft net zoveel rechtsgeldigheid als een testament, maar moet aan drie voorwaarden voldoen: het moet handgeschreven zijn en voorzien van een datum en handtekening. Alleen het origineel is geldig.
Wees in de omschrijving van de verkrijgers en de spullen zo specifiek mogelijk om misverstanden te voorkomen.
Met dank aan Nora van Oostrom, KNB.

Bron(nen): 

1 opmerking:

  1. Hallo allemaal, ik ben super enthousiast vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van LAPO MICRO FINANCE hadden ontvangen en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen en slechts enkele uren geleden bevestigde ik een totaalbedrag van eur 50.000 euro dat ik op mijn eigen bankrekening had aangevraagd. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen