© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

vrijdag 3 maart 2017

Afkopen hypotheek met polis vanaf april belastingvrij


Per 1 april mogen 550.000 huizenbezitters, waarvan de hypotheek gekoppeld is aan een polis of rekening, deze belastingvrij afkopen. Is dit voor u interessant?
In Nederland hebben 550.000 huizenbezitters een hypotheek met daaraan gekoppeld een kapitaalverzekering (KEW), een spaarrekening (SEW) of beleggingsrechten (BEW). In deze producten wordt vermogen opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen.
Omdat de hypotheek aflosvrij is, wordt optimaal gebruik gemaakt van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is de uitkering aan het einde van de looptijd belastingvrij. Hiervoor moet minimaal 15 of 20 jaar aaneengesloten premie worden betaald. Dit wordt ook wel de ‘tijdklemmen’ genoemd.
Deze tijdklem beperkt huizenbezitters in hun keuzevrijheid, onder andere om de hypotheek af te kopen. Het rendement wordt dan namelijk belast in Box 1. Sinds vorig jaar is hier een uitzondering op gemaakt. Belastingvrij afkopen kan in de volgende situaties:
  • Bij een verhuizing naar een andere koopwoning.
  • Beëindiging van fiscaal partnerschap.
  • Financiële problemen en schuldhulpverlening.
Staatssecretaris Wiebes (van Financiën) wil echter alle huizenbezitters de mogelijkheid geven om een hypotheek met een KEW, SEW of BEW belastingvrij af te kopen. De maatregel moet ingaan vanaf 1 april.
Belastingvrij afkopen biedt de mogelijkheid om te starten met aflossen. Daarnaast kan de waarde van de polis worden opgenomen, bijvoorbeeld om een restschuld op te vangen. Ook is afkopen te overwegen als het rendement van het product tegenvalt.
In de volgende constructie kan afkopen uw hypotheekrente verlagen. Wanneer u de opgebouwde waarde gebruikt om de hypotheek deels in te lossen, komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Kiest u daarnaast voor lineair of annuïtair aflossen, dan heeft u vaak de laagste hypotheekrente in de markt.
Overigens is afkopen niet altijd voordelig. U gaat dan minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is bij polissen de opbrengst in het begin laag in verhouding tot de kosten. Het meeste rendement maakt u dus aan het het einde van de looptijd.
Benieuwd naar de (nieuwe) mogelijkheden voor u? Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan met een hypotheekspecialist.