© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

dinsdag 2 mei 2017

Waar komt die pijn in mijn bil vandaan?

Ik ben een man van 78 jaar. Sinds een tijdje kan ik moeilijk lopen. Na 100 meter ontstaat een heftige pijn in mijn linkerbil en -been. Als ik even blijf staan, kan ik weer enkele honderden meters lopen. Het gekke is: fietsen gaat prima. Ik denk dat het probleem in mijn rug zit.
U hebt gelijk: het zit in uw rug. U hebt waarschijnlijk een wervel­kanaalvernauwing. De artrose (‘slijtage’) die in de knieën en heupen kan optreden, kan ook de rugwervels aantasten. In die wervels zitten een heleboel gewrichtjes. Als deze misvormd raken, kunnen zenuwbanen in de knel komen. Meestal veroorzaakt dit klachten aan beide kanten van het lichaam; daarbij gaat het meestal om pijn bij het rechtop staan. Bij het zitten – en vooral bij het hurken – is de rug bol en krijgen de zenuwen meer ruimte. Fietsen gaat daardoor vaak nog prima.
Er zijn verschillende operaties mogelijk om de klachten te verhelpen: van het plaatsen van implantaten (die ruimte maken tussen de wervels) tot het weghalen van stukjes bot (die in de weg zitten). De huisarts kan u hiervoor verwijzen naar een neurochirurg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten