© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

vrijdag 2 december 2016

Zo gezond is een avocado


Zo gezond is een avocado

De avocado is de laatste jaren ongelooflijk populair geworden en wordt vaak als superfood bestempeld. Wat niet zo gek is, gezien de gezondheidsvoordelen die een avocado heeft.


Avocado’s zitten vol mineralen, antioxidanten, vitamines, vezels en gezonde vetten. Al deze voedingsstoffen zijn goed voor je gezondheid.
Waarom zijn avocado´s gezond?
Voor een gezond hart
Een avocado bevat 450 mg aan kalium en dat is ongeveer 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Uit onderzoek is gebleken dat dit mineraal de bloeddruk kan verlagen, waardoor de kans op het krijgen van een hartaanval of beroerte kleiner wordt.
Het vet in avocado’s dat in het verleden als ongezond werd bestempeld, biedt bescherming tegen hartziekten. Studies hebben aangetoond dat oliezuur (een vetzuur) de gezondheid van het cardiovasculaire systeem verbetert. Avocado’s zijn rijk aan omega-3.
Verlagen het cholesterol
De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ze verminderen namelijk het LDL-cholesterol gehalte. Aan de andere kant wordt dankzij de vrucht het ‘goede’ cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, verhoogd.
Goed voor de spijsvertering
Vezels zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Avocado’s bevatten in verhouding veel vezels, zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Avocado’s bevatten per 100 gram ongeveer 6,4 gram vezels en dat is dan 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De oplosbare vezels voeden de goede bacteriën in de darmen waarbij er stoffen vrijkomen die de darmbeweging stimuleren. Daarnaast helpen ze om je eetlust onder controle te houden omdat ze je een vol gevoel geven. De onoplosbare vezels dragen bij aan een goede ontlasting. Het zorgt ervoor dat de dunne ontlasting dikker en harder wordt en dat een te droge ontlasting wat soepeler wordt.
Voor gezonde ogen
Avocado´s zijn ook rijk aan antioxidanten, waaronder de antioxidanten luteïne en zeaxanthine. Zeaxanthine en luteïne zijn de belangrijkste carotenoïden in ooglens en gele vlek (macula lutea) van het netvlies (gebied van scherp zien, kleuren zien). Beide carotenoïden beschermen het oog tegen cataract en leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie en verlagen mogelijk de kans op bepaalde vormen van kanker (met name borst- en longkanker), kransvatziekte en beroerte. Bij ouderen is een positief verband gevonden tussen de dagelijkse inname van zeaxanthine en luteïne en de lengte van telomeren aan het uiteinde van chromosomen (langere telomeren geven aan dat er minder celveroudering is).
Positieve invloed op hersenen
Avocado’s hebben en positieve invloed op de hersenen. Ze zouden de ontwikkeling van Alzheimer vertragen en soms zelfs omkeren. Dit vanwege de vitamine E die bij geheugenverlies de vrije radicalen (een belangrijke stof voor uw afweersysteem) en de opbouw van eiwitten stabiliseren. Zo blijkt uit enkele klinische studies die in het magazine Alzheimer en Associated Disorders gepubliceerd zijn. Ook foliumzuur helpt tegen Alzheimer: het bestrijdt de vorming van verwarde zenuwvezels.
Goed voor botten en gebit
In 100 gram avocado zit ongeveer 30 milligram fosfor. Dit is ongeveer 5% van wat je dagelijks binnen moet krijgen. Fosfor is samen met calcium van belang voor de stevigheid van je botten en tanden. Te weinig fosfor zou leiden tot spierpijn en pijn in de botten en nierstenen.
Geeft je een mooie huid
Ook heeft het eten van avocado een gezond effect op de kwaliteit van je huid.
Niet alleen kalium, maar ook de grote hoeveelheid vitamine A in een avocado zorgt voor een gezonde huid. Dit komt omdat vitamine A het vernieuwingsproces versnelt waardoor je dode huidcellen makkelijker kwijtraakt.
Goed voor je weerstand
In 100 gram avocado zit ongeveer 0,40 milligram vitamine B6. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram. Vitamine B6 is belangrijk voor je weerstand en de energievoorziening van je cellen. Daarnaast heb je vitamine B6 nodig voor de werking van de neurotransmitters en hormonen. Dit zijn de stoffen waarmee je lichaam communiceert. Wanneer je hier een tekort aan hebt kan je weerstand minder worden.
Minder vermoeid
100 gram avocado bevat 0,10 milligram vitamine B2. De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 voor volwassen mannen vastgesteld op 1.5 milligram en voor vrouwen op 1.1 milligram. Dus een avocado voorziet je van ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Vitamine B2 is belangrijk om te hebben voor de groei en voor de ontwikkeling van rode bloedcellen. Bij een tekort krijg je vermoeidheidsklachten doordat de onvoldoende zuurstof vervoeren van de longen naar de andere cellen in je lichaam.
Ook kun je last krijgen van ontstekingen in je mondhoeken. Vitamine B2 zit niet alleen in avocado’s maar ook in veel andere voedingsmiddelen, dus om genoeg vitamine B2 binnen te krijgen heb je voldoende aan een gevarieerd dieet.
Goed voor je humeur
100 gram avocado bevat ongeveer 0,08 milligram vitamine B1. Per dag heb je als volwassene minimaal 1,1 milligram vitamine B1 nodig. Een avocado voorziet voor ongeveer 10% in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen psychische afwijkingen ontstaan, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies, gevoelloosheid in de benen, hartklachten en spierverlamming (beriberi). Beriberi is een zenuwaandoening en komt in de westerse wereld niet meer voor.
Voorkomt aangeboren misvormingen
Omdat avocado’s relatief veel folaat bevatten, dat in het lichaam voor een deel wordt omgezet in foliumzuur, worden ze ook aangeraden tijdens de zwangerschap om mogelijke neuraalbuismisvormingen te voorkomen. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden om in de weken voor én in de eerste weken van de zwangerschap dagelijks een supplement met 0,4 mg foliumzuur te slikken, ongeacht de opname van foliumzuur via de voeding. Het kan geen kwaad om voor én tijdens de zwangerschap regelmatig avocado’s te eten. Maar zelfs als je dagelijks 10 avocado’s zou eten zou je nog ver beneden de aanbevolen hoeveelheid van 0,4 mg per dag blijven.
Bronnen: avocadosource.com, orthokennis.nl, voedingscentrum en naturalnews.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten