© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

zondag 3 september 2017

Koortslip behandelen en voorkomen

Behandeling koortslip

Behandeling koortslip
Het genezingsproces van een koortslip kan versneld worden door medicatie. Geneesmiddelen of medicijnen die voorzichtig op een koortslip kunnen worden aangebracht zijn crèmes, zalf, gels en pads. Een koortslip gaat in principe binnen ongeveer 14 dagen vanzelf over.
Een crème met zinksulfaat, zinkoxide of lidocaïne kan een verzachtende of pijnstillende werking hebben. In een vroeg stadium kan gebruik van een crème met aciclovir enig effect hebben. Aciclovir is een virusremmer. Sommige mensen gebruiken een voedingssupplement zoals bijvoorbeeld lysine om een koortslip te voorkomen.
Virusremmende crèmes met Aciclovir
Het werkzame bestanddeel van virusremmende crèmes is aciclovir. In crèmes tegen koortsuitslag zitten naast het virusremmende middel aciclovir ook ander hulpstoffen. Aciclovir remt het virus waardoor de infectie niet zal uitbreiden en de koortslip sneller verdwijnt. De stof is echter niet in staat het virus voorgoed uit het lichaam te verdrijven. De klacht kan dus ook weer terugkomen. Naast versnelling van de genezing wordt door gebruik van aciclovir ook de duur van de pijn verkort. In fase 1 en fase 2 kan gebruik van een crème met aciclovir effect hebben op het verkorten van de infectie.
Deze crème kun je het beste met een wattenstaafje aanbrengen om te voorkomen dat je vingers in contact komen met het plekje met het besmettelijke virus. De crème met aciclovir kan het beste meteen worden gebruikt zodra zich de eerste voortekenen van het ontwikkelen van een koortslip zich aandienen. Dus in fase 1 wanneer een pijnlijk, jeukend of gloeiend plekje op de lippen of huid rond de mond ontstaat. Het middel mag vijf keer per dag worden aangebracht met tussenpozen van ongeveer vier uur en gedurende een dag of vier. De crème mag ook rond de plek worden aangebracht om te voorkomen dat het virus zich door het aanbrengen verder over de lippen verspreid. Crème met aciclovir mag niet in de koelkast worden bewaard en ook niet op een plek boven 25 graden Celsius.
Zinksulfaat en zinkoxide
Zinksulfaat en zinkoxide zorgen ervoor dat de blaasjes sneller uitdrogen. En het verzorgt de lippen. Deze gels en crèmes kunnen vanaf de eerste fase worden ingezet. Zinkzalf werkt samentrekkend, beschermend en verlicht jeuk en pijn. Tevens heeft zinksulfaat de eigenschap de groei van het virus af te remmen maar het kan er niet voor zorgen dat de koortslip nooit meer terugkeert. Zinksulfaat en zinkoxide zijn beschikbaar als gel en als vette crème. Voordeel van de crème is dat die ook een betere bescherming tegen de invloed van de zon geeft. Een gel met zink heeft die eigenschap niet.
De gel of crème mag alleen op de plek van de koortslip worden aangebracht en niet ernaast. Na het aanbrengen moeten de handen goed worden gewassen. Gebruik een tube gel of crème met zinksulfaat of zinkoxide maar voor één persoon om verspreiding van het virus naar andere mensen te beperken. Het aanbrengen een crème of gel mag meerdere keren per dag. Het advies uit de KNMP zelfzorgstandaard is om zink te gebruiken in een vette vorm en om de lippen te beschermen tegen zonlicht.
Er zijn ook zinkoxidebevattende verzachtende middelen met een zonnefactor verkrijgbaar die ook kunnen worden ingezet als preventieve lipverzorging. Het SPF-filter vangt ultraviolet zonlicht. Een koortslip laait namelijk ook op door zonlicht. Een vette crème verzorgt de lippen beter dan een gel.
Zink vs. aciclovir
Een dermatoloog van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Zwijndrecht deed ruim tien jaar geleden onderzoek naar de effectiviteit van middelen tegen koortslip. Hij onderzocht circa 80 koortslippatiënten, met meer dan twaalf herpesuitbraken per jaar. De eerste acht weken deden de patiënten hetgeen ze altijd al deden als ze een koortslip hadden, namelijk het smeren met een gewone aciclovar-houdende zalf. Vervolgens gebruikten deze tachtig proefpersonen acht weken achtereen een middel met zinkoxide volgens verschillende, door de onderzoekers voorgeschreven, behandelschema’s. Uit het onderzoek bleek dat gedurende acht weken tweemaal daags smeren van een zinkoxide zalf, het aantal uitbraken reduceerde met 44 procent. Bovendien nam de duur van een koortslipaanval af met 51 procent. Wanneer de crème pas wordt toegepast zodra de eerste verschijnselen zich aandienen, liggen de cijfers anders.
Voorkomen koortslip
Bescherm de lippen door ze vet te houden Gebruik in de zon een lipbalsem met UV-filter
Om een koortslip te voorkomen is het belangrijk de conditie van de lippen optimaal te houden. Houdt daarom de lippen soepel om gebarsten lippen en droogheid tegen te gaan.
Behandeling fase 1 (dag 1-2) Tinteling
In deze fase kunt u het beste de tinteling, het pijnlijke, jeukende of branderige gevoel behandelen. Bescherm de lippen door ze vet te houden. Gebruik in de zon een lipbalsem met UV-filter. Gebruik een product op basis van zink, een virusremmende balsem, crème, gel of een hydrocolloïdpleister.
Fase 2 (dag 2-4) Blaasvorming
De behandeling is erop gericht dat de blaasjesvorming wordt verminderd. Gebruik een product op basis van zink of een hydrocolloïdpleister.
Fase 3 (dag 4-5) Open blaasjes
Dit is de meest besmettelijke fase. Zorg ervoor dat de blaasjes intact blijven en indrogen. Dit verkort de herstelperiode.
Fase 4 (na 5 dagen) Korstjes/Genezing
De behandeling is er nu op gericht de korstjes en de huid eromheen soepel te houden, dit voorkomt pijnlijke korstbreukjes.
Camouflage
Een koortslip is pijnlijk, ontsierend en lastig. 41% van de mensen die een koortslip hebben voelen zich ook minder aantrekkelijk en schamen zich er zelfs voor. De koorstuitslag zorgt ervoor dat 79% van de mensen zelfs hun gedrag wat betreft zoenen en knuffelen veranderen. 74% zoent niet en 17% houdt ook echt afstand tot anderen.1 In fase een zie je alleen een kleine zwelling en hele kleine bijna doorzichtige blaasjes. Later komt daar een korstje bovenop. Een dergelijk plekje kan gecamoufleerd worden met lippenstift, camouflagestift of een beetje kleurcrème. Een koortslip is ook te camoufleren met een doorzichtig pleistertje speciaal voor koortslippen. De patch vermindert het branderige gevoel en jeuk. Een patch kan al in een vroeg stadium van de koortslip worden aangebracht. Let met het aanbrengen van make-up wel op dat je het virus niet verspreid en bijvoorbeeld je oog besmet!!
Voor de behandeling van een koortslip zijn er verschillende effectieve geneesmiddelen beschikbaar. De behandeling van een koortslip is gericht op het versnellen van het genezingsproces, de pijn te verzachten en de huid te verzorgen.
Bronvermelding
1. Post Marketing Survey 2015.
2. KMNP Zelfzorgstandaard ‘koortslip’ 2014.
3. Market Research SoreFix Prevent en Rescue, 2016.
4. Rooney JF et al. 1991. Prevention of ultraviolet-light-induced herpes labialis by sunscreen. The Lancet.
5. Duteil et al. 1998. Assessment of the effect of a sunblock stick in the prevention of solar-simulating ultraviolet light-induced herpes labialis. Journal of Dermatological Treatment.
6. Godfrey. HR et al. 2001. A randomized clinical trial on the treatment of oral herpes with topical zinc oxide/glycine. Alternative Therapies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten