© Maus Sturmer

Heb jij dit nu ook of herken je dit? Vaak hoor ik onderweg een gesprek of een losse opmerking die me raakt, lees iets in de krant of zie wat op tv. Op zo’n moment komen woorden, gedachten of een gedichtje naar boven, waar ik niets mee deed of het gewoon weer vergat, omdat er net niets voorhanden was om het op te schrijven. Sinds onze reis naar Santiago werd de gedachte steeds sterker dat ik al die losse gedachten en ingevingen op moest schrijven. Het zijn de dagelijks dingen die gebeuren. Soms schrijf ik ook over dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en opgeschreven, omdat ze nog dagelijks gebeuren en nooit veranderen in het leven. Wil je op een artikeltje reageren, wordt dan volger van deze rubriek of schrijf naar maus-sturmer@home.nl. Je kunt je ook aanmelden bij Twitter: @maussturmer. Teksten, verhalen, gedichten, foto’s en andere zaken op dit Blog zijn en hebben allemaal het copyright en eigendomsrecht van Maus Sturmer. Niets hiervan mag gekopieerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van haarzelf. Komen er plaatjes en/of artikeltjes van derden in voor, wordt altijd het copyright erbij vermeld. In verband met privacy zijn sommige namen onder pseudoniemen vermeld.

vrijdag 11 april 2014

Leef niet op een alledaagse manier


Een moeilijke opdracht. Er zijn van die dagen dat ik het creatieve principe niet kan ontvangen. Gelukkig is dat de meeste dagen wel van toepassing, omdat ik heb geleerd te luisteren naar mijn gevoel. Bovendien is het heel moeilijk om iets te doen dat niemand eerder heeft gedaan. Zelf zou ik zeggen doe iets wat jij nog niet eerder hebt gedaan. Dat voelt beter en is misschien makkelijker om te bereiken en zeker niet alledaags voor jezelf. Mag het ook zo zijn dat ik mezelf hierdoor al in verwondering kan brengen? De opdracht hieronder gegeven vind ik persoonlijk heel moeilijk. Mijn verwondering is er iedere dag wanneer er een verhaal uit mijn toetsenbord op het scherm verschijnt. Wanneer ik het nalees weet ik dat ik het geen tweede keer zou kunnen schrijven. Hier heb ik op een of andere manier hulp bij gekregen. Dat kan niet anders in mijn gevoel. Ik schrijf zo snel, denk nooit na over wat ik schrijf. De woorden die in mij opkomen staan al op papier voor ik er erg in heb. Ik heb nooit een opleiding Nederlands gehad. Ooit een tweedaagse cursus schrijven meer dan 20 jaar geleden, waar ik niet zoveel van terecht bracht. Me ook eens ingeschreven voor een schriftelijke cursus schrijven, waar ik direct door de mand viel na twee lessen, omdat de meeste lessen gingen over onderwerpen waar ik niets mee kon. Gelukkig kon ik door een administratieve fout er onderuit komen om de cursus af te maken. Het was bepaald geen succes. Blijkbaar ben ik meer autodidact in alles. 

Er zijn dagen dat ik me heerlijk voel, alles kan en tijd te kort kom, maar er zijn ook dagen dat ik niet vooruit te branden ben. In het begin voelde ik me hier  schuldig over. Tegenwoordig laat ik het over me heen gaan en probeer er aan toe te geven. Dat laatste vind ik moeilijker. Waarom? Je bent zo in het patroon gegroeid dat je nog zoveel wilt doen of te doen hebt. Zoveel verbeelding heb ik nog wel. Eigenlijk lieg ik mezelf gewoon voor op die momenten. Ik moet toch niets meer ik mag. Maar ja ik wil nog zoveel en daar zit het punt. Ik wil nog even dit schrijven, dat fotograferen of daarheen fietsen. Ik wil niet achterblijven met de andere dingen die ik leuk vind zoals werken met Paverpol of hout, gevonden in de bossen. Is dat niet een beetje mijn ego in stand houden? Eerlijk gezegd weet ik er geen antwoord op. U wel. Herkent u ditzelfde of overdrijf ik een beetje?

Natuurlijk zijn er ook nog heel veel mensen die zich vervelen. Dan vraag ik me af, waarom zoek je niet iets te doen. Talenten hebben we allemaal gekregen. Heb je die misschien nog niet ontdekt? Dat kan. Kijk eens in je binnenste en kijk eens naar je wensen van vroeger, toen je nog jong en geïnspireerd was. Nog volop plannen zat. Zat daar niet een oude wens tussen die je nog niet had vervult? Wie weet is het nu de tijd om die oude wensen te gaan vervullen.

Nee, je bent nooit te oud om nog iets te doen van wat je vroeger al van plan was. Door andere bezigheden, zorgen of geldgebrek of misschien geen tijd en mogelijkheid had om ze uit te voeren. Kijk eens naar jezelf. Is het misschien nu de tijd hiervoor. Het zou leuk zijn wanneer je iets nieuws in jezelf zou ontdekken. Je geen tijd verspilt met verveling. Kijk in jezelf, ontdek en ga op avontuur uit. Wie weet kom ik je nog ergens tegen onderweg. Maus 

Woorden van Inspiratie - Dag 11

  Je moet je leven niet op een alledaagse manier laten verlopen. Doe iets dat niemand eerder heeft gedaan. Iets dat de wereld in verwondering brengt. Laat zien dat Gods creatieve principe in jou aan het werk is."

Paramahansa Yogananda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten